Hlavní obsah

O azyl v Česku letos požádalo 679 cizinců

Žádost o azyl podalo letos do konce května v České republice 679 cizinců. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je to nárůst o 296 žádostí. Nejčastěji žádali o azyl občané Ukrajiny, Kuby, Sýrie a Vietnamu. Plyne to ze statistik ministerstva vnitra.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Policisté zintenzivnili kvůli zvýšenému počtu nelegálních migrantů kontroly (ilustrační foto).

Článek

Občané Ukrajiny tvoří dlouhodobě největší část žadatelů o azyl. Za prvních pět měsíců letošního roku podali 332 žádostí, loni jich bylo 168. Poměrně velký nárůst zřejmě způsobili krajané, kterým české úřady letos udělily ve zrychleném řízení povolení k pobytu. Krajané se vrátili zpět do Česka, aby utekli před válkou.

Druhou nejpočetnější skupinu tvořili občané komunistické Kuby s 95 žadateli o azyl, loni jich bylo 16. Pak byli Syřané a Vietnamci, kteří shodně podali 38 žádostí. Počet žadatelů ze Sýrie meziročně vzrostl o osm, z Vietnamu o 17.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Počet zadržených migrantů rovněž stoupl

Podle ředitele cizinecké policie Milana Majera proti loňskému roku vzrostl příliv nelegálních migrantů o 42 procent. Cizinecká policie jich v prvních pěti měsících zachytila 2500. Nejčastěji pocházeli ze Sýrie, Afghánistánu, Pákistánu a také Somálska, řekl v pondělí v České televizi.

Podle posledních údajů vnitra k 30. dubnu žilo v Česku téměř 457 tisíc cizinců. Trvalý pobyt mělo přes 254 tisíc lidí, zbytek měl povolen pobyt přechodný.

Policisté zintenzivnili kontroly

Kvůli aktuálnímu problému migrační vlny v Evropě jednal ve středu ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) s policejním prezidentem Tomášem Tuhým. Podle Tuhého se policie v minulých týdnech více zaměřila na odhalování případů nelegální migrace.

„Máme připravené postupy reagující na možné scénáře vývoje v oblastech, jako je migrační vlna velkého rozsahu, záchyt většího počtu migrantů a podobně," uvedl Tuhý.

Podle něj policie přijala kvůli nelegální migraci opatření v krajích, které sousedí s Rakouskem. „Trendem posledních týdnů jsou záchyty nelegálních migrantů zejména v autobusech dálkové silniční dopravy, dále pak ve vlakových mezinárodních spojích a v úkrytech nákladních automobilů," řekl mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Policie kontroluje vytipované silniční tahy a vlakové spoje. Podle Bocána dosud převaděči využívali především hlavní tahy a železnice, ale nyní se přesouvají i na vedlejší cesty, na které se rovněž policisté více zaměřují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám