Hlavní obsah

Muž hospitalizovaný na Bulovce MERS nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Výsledek testu na MERS u pacienta, který byl po návratu z Jižní Koreje hospitalizován v pražské Nemocnici Na Bulovce, je negativní. Ve středu to oznámil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Článek

„Podle výsledků laboratorních vyšetření pacient, který byl včera s podezřením na MERS hospitalizován na infekční klinice Nemocnice Na Bulovce, s definitivní platností toto onemocnění nemá. Laboratorní diagnostika toto podezření s definitivní jistotou vyvrátila,“ řekl Němeček na úvod své návštěvy Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Zdravotnický systém v České republice podle jeho mínění zafungoval velmi dobře. „I v případě, že by se toto podezření potvrdilo, tak všechna opatření, která byla přijata, minimalizovala riziko dalšího přenosu,“ pokračoval ministr s tím, že orgány veřejného zdraví situaci nadále monitorují.

„A to jak epidemiologickou situaci v Česku, tak v Jižní Koreji. Jsme v kontaktu s korejskou ambasádou, kde dostáváme pravidelné informace. Na letištích jsou informační letáky pro cestující, kteří přiletěli z ohrožené oblasti. Jsou zavedena zvýšená dezinfekční opatření na českých letištích, takže si myslím, že veřejnost může být v klidu,“ uvedl ministr.

Počet nakažených v Jižní Koreji stoupá

Problémy s koronavirem způsobujícím MERS řeší v posledních týdnech hlavně Jižní Korea. Od května tam na tuto nemoc zemřelo 20 lidí. Počet nakažených v zemi stoupl na 162 lidí. První oběť v úterý ohlásilo i Německo. [celá zpráva]

MERS se poprvé objevil v roce 2012 v oblasti Blízkého východu. Nakazili se většinou lidé, kteří přicházeli do styku s velbloudy, i když se jako přenašeči nevylučují netopýři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám