Hlavní obsah

Maršmeloun v centru Prahy dostal stavební povolení, růžový ale nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Dům v historickém centru Prahy, pro nějž se vžil název maršmeloun, dostal stavební povolení. Budova, která je mnohým sdružením trnem v oku pro svou moderní podobu, má stát u Anežského kláštera na Starém Městě. Nemá být ale růžová, jak je zobrazena na vizualizaci, která k ní koluje. Podle povolení bude mít barvu okolní zástavby, cihel a omšelé šedé a béžové.

Vizualizace novostavby bytového domu U Milosrdných. Dům ale má vypadat jinak, bude cihlově béžový.

Článek

Dům bude sloužit jako bytový. Povolení dostal na šest nadzemních a jedno podzemní podlaží.

Autorem návrhu domu, který měl podle vizualizace být bílorůžový – proto název maršmeloun odkazující na podobně vypadající bonbón – je architekt Zdeněk Fránek. Ten tvrdí, že dům podle jeho návrhu růžový nikdy být neměl a nebude. Horní část má být cihlová, spodní béžová. Vizualizace je prý podvrh.

Proti stavbě vystupuje sdružení Občanský monitoring, kterému vadí, že bude podobný dům stát u Anežského kláštera. Vadí jim rozdrobenost stavby, fasáda prý připomíná obličeje. Podle Fránka je ale právě to jeho architektonickým záměrem.

Stavební úřad Prahy 1 ve zdůvodnění uvedl, že členění fasády na menší celky reaguje na drobnou nízkopodlažní stavbu v okolí. „Různorodost jednotlivých masek objektu vytváří zejména v horních dvou podlažích tradiční architektonické prvky, jako jsou arkýře a nárožní věžičky,“ zdůvodnil úřad.

Proti udělení povolení se lze odvolat.

Kritici poukazují také na nejasnosti ohledně pozemků, na nichž se má stavět. Obávají se rovněž, že stavba podzemního podlaží zasáhne do hladiny podzemní vody. Námitky má i Národní galerie, která v areálu Anežského kláštera sídlí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám