Hlavní obsah

Aktivisté spustili web pro anonymní oznamování korupce

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Anonymní internetový portál GlobaLeaks pro oznamování korupce představila v pondělí nezisková organizace Oživení. Stalo se tak v den, kdy vláda Bohuslava Sobotky projednává nařízení o ochraně oznamovatelů korupce coby prováděcí předpis ke služebnímu zákonu. Ten je však podle organizace k ničemu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Portál je spuštěný v ostrém provozu na stránkách Bezkorupce.cz, kde stačí kliknout na tlačítko „Oznamte korupci“, a jeho tvůrci garantují naprostou anonymitu každému, kdo by chtěl oznámit nekalé jednání například na pracovišti.

Součástí je podrobný dotazník, který by měl odradit ty, kteří by si jeho prostřednictvím například chtěli vyřizovat osobní spory.

„Přinášíme tento nástroj do Česka proto, aby byl inspirací pro státní orgány, aby zajistily větší bezpečnost oznamovatelů,“ uvedla Lenka Franková ze sdružení Oživení. Portál by měl pomoci potenciálním oznamovatelům korupce zbavit se obav z postihu a zvýšit motivaci k odhalení protiprávního jednání.

„Fungujeme jako prostředník, který oznámení pošle relevantním orgánům. Oznamovateli zajišťujeme do tří dnů zpětnou vazbu, jestli se jeho podnětem budeme zabývat, nebo jestli je pro nás irelevantní,“ doplnila Franková.

Software, na jehož bázi portál běží, používá například italská vláda k boji s mafií.

„Bezzubý“ prošetřovatel

Nařízení, které míří na vládu s doporučením ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) a které počítá s institutem prošetřovatele a fyzickými schránkami, do kterých se mají oznámení vkládat, aktivisté rozcupovali.

„Tentokrát nejen my, ale sami předkladatelé (ministerstvo vnitra, pozn. red.) považují nařízení za velmi problematické. I legislativní rada vlády shledala, že prošetřovatel nebude moci nic prošetřovat, nebude mít žádnou pravomoc. Naopak v lidech může vzbudit falešnou naději, že se s jejich oznámeními něco stane,“ uvedla Franková.

Na setkání s novináři byl přítomen i nejznámější český whistleblower, senátor Libor Michálek, který před několika lety podal oznámení na údajnou korupci na ministerstvu životního prostředí.

Bývalý ministr Pavel Drobil (ODS) kvůli tomu rezignoval, soudy ho ale nakonec očistily. [celá zpráva]

Obavy z postihu

Michálek iniciativu aktivistů vítá. „Má zkušenost v Senátu je taková, že řada osob má obavu, že by byla vystavena postihu. Nástroj, který umožňuje anonymitu oznamovatele, je velmi účinný, odbourává hlavní bariéru, kterou je strach,“ uvedl Michálek.

I ten si rýpl do vládní iniciativy. „Je paradoxní, že se tu dnes představuje sofistikovaný nástroj, a vláda mezitím projednává nařízení, kde se mluví o tom, že se oznamování mají podávat do nějakých fyzických schránek v úřadech. Je politováníhodné, že ze strany vlády není nařízení připraveno v takové podobě, aby efektivně zajistilo ochranu oznamovatelů,“ řekl senátor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám