Hlavní obsah

Lékaře u záchranky nahrazují super záchranáři

– Praha
Právo, Stáňa Seďová

Záchranné služby v celé zemi už roky bojují s nedostatkem lékařů. Proto po rocích příprav dalo ministerstvo zdravotnictví zelenou novému zdravotnickému oboru - Urgentní medicína. Jeho absolventi se stávají super záchranáři. V Praze a v Ústí nad Labem mají prvních pět.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Super záchranáři

Článek

Aktuálně chybí v Česku u záchranek 400 lékařů. Jde o trend dlouhodobý a nezvratný, proto se záchranné služby začnou systémově proměňovat tak, aby zákroky, které nyní provádí pouze lékař, nebo je minimálně musí telefonicky povolit, budou od teď provádět sami záchranáři. Tedy záchranáři specialisté, kteří projdou 3,5letým studiem. Ve čtvrtek získalo diplom prvních pět super záchranářů. Už v listopadu přibydou další.

„Například v pražské záchrance máme třetinu lékařů v téměř důchodovém věku. Nyní nám chybí sedm lékařů a dlouhodobě o tato místa není zájem. Dostanou tu stejně peněz jako v nemocnici, ale s riziky, která jsou s výjezdy spojená. Lékaři nejsou a nebudou. Budeme tedy muset vystavět nově celý systém záchranné služby na těchto super záchranářích. Tak jak je tomu už nyní v evropských zemích, snad s výjimkou Rakouska,“ vyjádřil se ke změnám šéf pražské záchranky Zdeněk Schwarz.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Už nyní je v hlavním městě realita taková, že ze zhruba ze 120 tisíc událostí, ke kterým ročně vyjedou, řeší 85 % případů samostatně zdravotničtí záchranáři.

Super záchranáři mají více kompetencí

Do této doby dispečink záchranky vysílal na místo lékaře jen v případech bezvědomí, silného krvácení, polytraumat při velkých dopravních nehodách, tam kde bylo více zraněných, šlo-li o děti, k intoxikacím, mrtvičkám, infarktům a už probíhajícím porodům. Jinak na místo vyjížděli pouze záchranáři.

Běžně se však stávalo, že se stav pacientů do jejich příjezdu změnil v život ohrožující a v ten moment byl na místě lékař potřeba. Než přijel, musel si však poradit záchranář, který však v kompetencích určité zásadní zásahy neměl, musel proto žádat rady a schválení svého postupu od lékaře na telefonu.

Noví super záchranáři si však umí a mohou v těchto situacích poradit sami. „Mohou například při resuscitaci sami podávat léky, aniž by čekali na svolení lékaře. Pacienta též mohou uspat a dát na plicní ventilaci. Současně mohou řídit záchrannou akci při mimořádné události, což dosud dělal jen lékař. A rovněž mít rozhodující slovo na operačním středisku, které dříve vedli lékaři, ale dnes už tomu tak kvůli jejich nedostatku není,“ popsal nové pravomoci záchranářů pro urgentní medicínu, jak zní celý název těchto specialistů, Alan Mejstřík, vedoucí vzdělávacího centra ZZS Praha.

České záchranáře lákají Britové

Kromě lékařů bychom se v Česku měli také bát, abychom nepřišli i o záchranáře. Enormní zájem o ně totiž jeví jihozápadní Anglie, která se kromě lékařů dlouhodobě také potýká s nedostatkem záchranářů a zdravotníků. A protože ve Velké Británii mají zdravotníci podobnou kvalifikaci jako u nás, začaly jejich úřady podle listu The Telegraph lákat na ostrovy české a slovenské zdravotnické záchranáře.

Platy by tam měli rozhodně vyšší. Připočítají-li si veškeré přesčasy a navýšení, přijde si záchranář v Praze průměrně na 40 tisíc korun hrubého a lékař na 87 tisíc korun. V jiných krajích jsou platy však i o deset tisíc nižší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám