Hlavní obsah

Tropy vystřídaly silné bouřky, na Chomutovsku napršelo až 60 milimetrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počasí v České republice v sobotu nabídlo tropické teploty, které na řadě míst překonaly dosavadní rekordy i silné bouřky. Ty zaměstnaly především hasiče, kteří vyjížděli především k vyvráceným stromům a zatopeným sklepům.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Kombinace radarového odhadu a pozemních srážkoměrů ČHMÚ za posledních 24 hodin.

Článek

Nejvíce odpoledne pršelo zřejmě v Ústeckém kraji, v Měděnci na Chomutovsku meteorologové naměřili během tří hodin 57 milimetrů srážek. Hasiči tam na šesti místech odčerpávali vodu, další zásahy měli na Mostecku a Lounsku.

"Jednalo se především o pročisťování kanálových vpustí a odčerpávání vody," uvedl krajský mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Stromy spadlé na komunikace zaměstnaly hasiče hlavně na Mostecku a Teplicku.

Situace nad Českou republikou v sobotu v 18:00 zdroj: windy.com

Kvůli počasí na několik desítek minut utichla hudba na festivalu Votvírák. Důvodem byl kromě deště také vítr, protože hrozilo zřícení pódia. Pořadatelé musí upravit další program. Zpěvák Dan Bárta, který stihl se skupinou J.A.R. odehrát svůj koncert v Milovicích ještě před přerušením, ale řekl, že kvůli průtrži mračen mu bylo zrušeno večerní vystoupení v Pardubicích.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Kroupy v Klášterci na Ohří

Srážky by se v neděli měly přesunout hlavně na Moravu a do Slezska. [celá zpráva]

Na Karvinsku bylo přes 34 stupňů

V průběhu dne padaly na mnoha místech teplotní rekordy. Nejtepleji bylo na Karvinsku, kde meteorologové naměřili 34,3 stupně Celsia. Informoval o tom Tomáš Ostrožlík z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Odpoledne se na mnoha místech vyskytly silné bouřky.

Teplotní rekordy padly i na dalších místech kraje, například v Lučině, Ostravě a Mošnově. Rekord padl i na horách, kde je chladnější podnebí. Na Lysé hoře v Beskydech meteorologové naměřili 24,8 stupně. Rekord starý 15 let tam byl překonán o pět desetin stupně.

V Olomouckém kraji padl teplotní rekord v Bělotíně na Přerovsku. "V Bělotíně jsme naměřili 32,1 stupně. Dosavadní rekord byl z roku 2000 a bylo to o jeden stupeň méně, 31,1 stupně. Dosavadní rekord byl do této doby vyrovnán také v Jeseníku, kde jsme naměřili 28,5 stupně," uvedl meteorolog. Stejnou hodnotu naměřili meteorologové naposledy před 15 lety.

Rekordy padaly i v Čechách. Historické tabulky se přepisovaly například v Plzni, Poděbradech, Hradci Králové či Táboře.

Padl i rekord starý 136 let

Rekordy byly překonány na 55 stanicích ze 162 měřících alespoň 20 let. Nejstarším překonaným maximem bylo 30 stupňů z roku 1877, které bylo rekordním zápisem v Opavě-Oticích. Nový rekord má hodnotu 31,7 stupně Celsia.

Vysoké teploty ale podle Ostrožlíka nevydrží dlouho. Už v neděli večer má přijít ochlazení. "Teploty poklesnou až o deset stupňů. Tuto změnu počasí bude doprovázet déšť, v některých oblastech i bouřky," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám