Hlavní obsah

Obec vede už osmým rokem po uši zadlužený starosta

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmým rokem je ve funkci starosty Zavlekova na Klatovsku Vladislav Vaňourek (nezávislý). Teď ho začala vyšetřovat policie kvůli neprůhlednému hospodaření obce s téměř pěti stovkami obyvatel.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Právo zjistilo, že 54letý politik je sám po uši zadlužený, od roku 2009 má na krku insolvenční řízení kvůli statisícovým dluhům za nesplacené spotřebitelské úvěry. V roce 2010 vyhlásil osobní bankrot a soud mu schválil oddlužení splátkovým kalendářem po dobu pěti let.

Jestli nepořádek v účetnictví obce souvisí s tím, že starosta si své dluhy umořoval z obecní kasy, není v tuto chvíli jasné. To ukáže až výsledek policejního vyšetřování. Sám Vaňourek rezolutně popřel, že by obec okrádal.

„Tohle jednoznačně odmítám. Vyjádřím se až po skončení vyšetřování,“ reagoval na dotaz Práva. Kvůli dluhům ale musel dokonce prodat i byt.

Trestní oznámení na starostu podal letos v dubnu zastupitel obce Miroslav Frančík. „Jsme v situaci, kdy se našimi kontrolními mechanismy nedokážeme dobrat reálného stavu účetnictví a finančních operací obce,“ uvedl Frančík s tím, že například chybí řada účetních dokladů. Poukázal přitom na výsledky auditorů od roku 2010 až do loňska.

Pohledávky za milión a půl

„Hodnotili hospodaření obce jako neprůkazné, aniž by v následujícím období došlo k postupnému odstraňování zjištěných nedostatků,“ pokračoval Frančík. Upozornil také na to, že obec už také pocítila první dopad kontroly finančního úřadu. „Dostala první pokutu a penále. Protože kontroly pokračují i za ostatní období, dají se očekávat další finanční postihy,“ vysvětlil pro Právo zastupitel.

Podle něho stav účtů obce vykazuje v letech 2010 až 2014 sestupnou tendenci. Zatímco před pěti lety tam bylo přes pět miliónů korun, loni už jen 330 tisíc.

O finančních problémech starosty Frančík ví. „Trestní oznámení nesměřuje k osobním problémům starosty, ale k hospodaření s prostředky obce a vedení jejího účetnictví. Nedá se ale vyloučit, že to spolu může být nějak propojené,“ sdělil k tomu Frančík.

Podle údajů z insolvenčního rejstříku činí celková výše přihlášených pohledávek vůči Vaňourkovi téměř půldruhého miliónu korun. Poslední zpráva insolvenčního správce hovoří o tom, že dlužník splatil celkem 885 tisíc korun. V rámci insolvenčního řízení starosta rovněž dokládal výši mzdy, kterou pobírá.

Mimořádné odměny i proplacená dovolená

Z výplatnic za roky 2010 až 2013 Právo zjistilo, že má v každém roce v jednom či ve dvou měsících navýšenou mzdu. Zatímco běžně vykazoval příjem kolem 34 tisíc, jsou měsíce, kdy jeho mzda dosahuje i 80 tisíc korun.

„To jsem si nechal proplatit dovolenou anebo šlo o mimořádnou odměnu, kterou mi schválilo zastupitelstvo,“ obhajoval Vaňourek podivný nárůst platu. Jak je ale možné, že navýšená suma je na výplatnici v kolonce základní mzda, už nedokázal vysvětlit.

Podle policejní mluvčí Dany Ladmannové už vyšetřovatelé zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu zneužití pravomoci úřední osoby a zkreslování údajů o stavu hospodaření.

„Šetření případu je teprve na začátku, proto k němu nebudeme zatím poskytovat bližší informace,“ uzavřela Ladmannová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám