Hlavní obsah

Před 73 lety vyhladili nacisté Lidice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 73 lety vypálili nacisté středočeskou obec Lidice. Mužští obyvatelé obce byli zastřeleni, ženy a většina dětí odeslány do koncentračních táborů a zbývající děti odvezeny do Německa na převýchovu. Vyhlazení obce, která byla v dalších dnech srovnána se zemí a vymazána z map, bylo reakcí nacistů na atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, který provedli českoslovenští parašutisté vyslaní z Velké Británie.

Foto: Petr Horník, Právo

Pohled na místo, kde kdysi stály Lidice.

Článek

Lidice se do hledáčku německého bezpečnostního aparátu, který marně pátral po stopách, které by jej dovedly ke strůjcům atentátu, dostaly náhodou.

Zachycená milostná korespondence nacisty přivedla na stopu odkazují do Velké Británie, neboť dva muži pocházející z obce sloužili za druhé světové války v britském královském letectvu. Třebaže Němci nezískali žádný důkaz, že by kdokoliv z obyvatel obce jakoukoliv spojitost s atentátem, rozhodl se Karl Hermann Frank z pozice státního ministra navrhnout Adolfu Hitlerovi razantní postup, který mu byl obratem schválen.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Profimedia.cz

Postřílení obyvatelé Lidic

V předvečer masakru byla obec obklíčena jednotkami SS a policie. Celkem 173 mužů bylo na místě zastřeleno, další obyvatelé byli popraveni v dalších dnech.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Památník dětem v Lidicích

Vyhlazení Lidic se  stalo symbolem, který zasáhl veřejnost na celém světě. V několika zemích byly obce přejmenovány na Lidice, vznikla rovněž sbírka na obnovu vesnice. K ní došlo po skončení války nedaleko původní obce, na jejímž místě vznikl památník obětem.

Do Lidic ve středu zamíří prezident Miloš Zeman se slovenským protějškem Andrejem Kiskou. V památníku uctí oběti druhé světové války. Kisku čeká rovněž setkání s pamětníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám