Hlavní obsah

Zatím kriminální

Novinky, Pavel Verner

K včerejšímu granátovému útoku v Praze Na Příkopech mě napadá: tak jak je zlé, že na místech, kde korzují nic netušící turisté a rodiny s dětmi, cosi vybuchne a zaseje tam možná strach pro zbytek léta, tak je stále ještě dobré, že zpráva o tom dokáže vytlačit z čelného místa novin zprávu o sestavování nové vlády.

Článek

Tedy že se to u nás neodehrává tak často, aby to při výběru zpráv jakkoli zevšednělo.

K zamyšlení je ovšem výrok nového premiéra a stále ještě ministra vnitra Stanislava Grosse, který se na místo činu pohotově dostavil - nejde o čin s teroristickým, nýbrž kriminálním pozadím. Vypadá to, že má pravdu, že si tu účty vyřizovaly zahraniční mafie. Jenom to meziřádkové "jen kriminální" nijak neuklidňuje.

Pokud hodí v zalidněném centru města granát terorista s politickými motivy, není na tom zrnko legality politického boje, není v tom omluvy pro kriminální podstatu útoku na nevinné. A vyřizují-li si gauneři z podsvětí své účty na zaplněném korzu, je to teror, co zasáhl lidi, kteří s jejich "profesí" nemají nic společného. Vraždící terorista je prostě kriminálník a kriminálník ze včerejška se dopustil teroru.

Gross ovšem dobře učinil, že i v době politicky tak žhavé zajel se podívat na následky zločinu, ačkoli při něm nikdo nezahynul ani nebyl těžce zraněn. Teroristé okolo al-Kajdá vyhlásili po internetu konec příměří, platného od poloviny dubna, a hrozí Evropě krvavou válkou. Nelze nad tím mávnout rukou, těch dvě stě mrtvých v Madridu máme dosud v čerstvé paměti. Každé významné evropské město musí s možností útoku počítat. Jsme s terorismem ve válce a ta válka bude dlouhá.

Promptní Grossovo prohlášení o charakteru útoku v centru Prahy je vedeno jistě i snahou nepolekat zahraniční turisty, jejichž peníze země potřebuje. Snad to bude mít uklidňující efekt, ale jistý si tím nejsem. Násilná pověst turistických cílů dovede být pro ně ekonomicky smrtící. Vyvolaný strach často nerozlišuje, čí ruka odpálila nálož nebo hodila granát.

Klidu by asi spíš pomohlo odstranění té řady pomníčků, nebezpečných a zatím neobjasněných výbuchů od roku 1990, jejichž pachatelé nebyli dosud dopadeni.

PRÁVO 2. srpna

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám