Hlavní obsah

Za splavnění řek jste utratili stovky miliónů eur a výsledek nikde, kritizuje EU Česko

Navzdory stovkám miliónů eur, které byly v posledních letech investovány v ČR do projektů vodní dopravy, žádné hmatatelné výsledky v podobě zvýšení podílu přepravovaného zboží či lepší splavnosti pro nákladní dopravu se nedostavily. Konstatovali to auditoři Evropské unie, jejichž zprávu v pondělí projednal Kontrolní výbor Evropského parlamentu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Kritika se objevila ve zprávě Evropského účetního dvora o vnitrostátní vodní dopravě. Auditoři připomněli některé konkrétní projekty realizované v posledních letech: kritiku si od nich vysloužil například nový kontroverzní zvedací most na Labi v Kolíně, který se nezvedá, výstavba přístavišť pro malé a soukromé čluny na Vltavě nebo splavnění Vltavy mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou.

Kontroloři konstatovali, že ačkoli ČR utratila za nejrůznější projekty ve vodní dopravě stovky miliónů eur, od roku 2001 se podíl tohoto způsobu dopravy ani splavnost pro nákladní dopravu v Česku nikterak nezlepšily.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Labe je stále stejně nesplavné

"Ve zprávě je České republice věnován poměrně velký prostor. Kontroloři Českou republiku opakovaně navštívili a přesvědčili se, že se u nás namísto zvyšování splavnosti řek snažil stát utratit finanční prostředky na opravy přístavů nebo dílčí práce na projektech. Nicméně se splavněním Labe se vůbec nepokročilo," uvedl ke zjištění kontrolorů český člen Kontrolního výboru v EP Tomáš Zdechovský z lidovecké frakce (EPP).

Podle něj některé projekty, například splavnění Vltavy za Českými Budějovicemi, souvisejí spíše s rozvojem turistiky než se samotnou dopravou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám