Hlavní obsah

V ČR je stále 100 000 pojízdných aut v polopřevodu, od července nebudou smět na silnice

V polopřevodu se podle ministra dopravy Dana Ťoka stále nachází 738 000 tisíc aut, zhruba 100 000 z nich má stále platnou technickou kontrolu a zatím mohou jezdit. Nedokončené registrace byly přitom od ledna zrušeny a od července budou všechny takto evidované vozy vyřazeny z evidence.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Polopřevodem je nazýván stav, kdy prodávající sice vozidlo odhlásí na nového majitele (případně jenom odhlásí), ale nový majitel si vůz nepřihlásí na sebe. Podle ministra jde povětšinou o vozy, které nejsou provozovány nebo byly zlikvidovány, nicméně existuje i nemalá skupina aut, která stále mohou na silnice.

Ministerstvo upozorňuje, že od 1. července budou mít vozy v polopřevodu neplatný technický průkaz a řidiči se budou vystavovat riziku sankcí ze strany policie. V případě nehody pak budou muset hradit veškerou škodu, neboť platnosti pozbude i povinné ručení. Vozy nepůjdou už ani znovu zaregistrovat.

Ťok v úterý uvedl, že by chtěl, aby mohl resort posléze zveřejnit seznam všech registračních značek, které byly zrušeny.

Od počátku roku se počet nedokončených registrací snížil jen o 55 tisíc. Ministerstvo proto apeluje na řidiče, aby neotáleli a vyrazili na úřad včas.

Reklama

Výběr článků

Načítám