Hlavní obsah

Na zrušení superhrubé mzdy se koalice neshodla, věc posoudí komise

Novinky, ČTK, val, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zástupci koaličních stran se v pondělí dohodli, že zrušením superhrubé mzdy se bude zabývat komise na ministerstvu financí. Její zrušení je obsaženo v koaliční smlouvě, ministru financí Andreji Babišovi (ANO) se však příliš nezamlouvá. Tvrdí, že by se náklady mohly vyšplhat vysoko. ČSSD je však proti jejímu zachování.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš, premiér Bohuslav Sobotka a vicepremiér Pavel Bělobrádek ve Sněmovně

Článek

V komisi zasednou zástupci všech tří koaličních stran a návrh mají dodat v řádu týdnů. "Až dojdeme ke shodě, jak to udělat co nejlépe, nejlevněji a nejrychleji, tak to zrealizujeme. Tváme na tom, že se má tento institut zrušit," řekl po jednání koaliční rady ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

„To, co je v koaliční smlouvě, je důležité, ale není to jako zákon. Musíme o tom debatovat. Pokud jsme tam napsali něco, co nic nepřinese, a nemá to žádný dopad na rozpočet ani na příjem lidí, akorát by je to zatížilo, abychom měnili administrativu a software, týká se to asi 600 tisíc lidí, tak si myslím, že je to nesmysl,“ sdělil Babiš.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)s tím ale nesouhlasí. „Koaliční smlouva velmi dobře popisuje, co se stane se superhrubou mzdou,“ uvedl. „Je potřeba, abychom se vrátili ke standardnímu systému zdanění. Trváme i v této věci na dodržení koaliční smlouvy,“ dodal.

Babiš nechce více zatěžovat živnostníky

Babiš argumentuje tím, že nechce více zatěžovat živnostníky, podnikatele, firmy ani fyzické osoby. „(Udělali bychom) jenom politické gesto, že jsme něco zrušili, bez toho, aby tam byla nějaká ekonomika nebo selský rozum, který mi říká, že bychom to dělat neměli,” řekl ministr financí.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) nevidí v případném ponechání superhrubé mzdy problém, ale trvá na dodržování koaliční smlouvy. „Osobně se nedomnívám, že by se zbořil svět, kdyby superhrubá mzda pokračovala,“ řekl s tím, že koaliční smlouva je ale pro lidovce závazná.

Termínem superhrubá mzda se označuje základ daně, od kterého se vychází při výpočtu daně ze mzdy u zaměstnanců. Platí od roku 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám