Hlavní obsah

Byla to hloupost, říká ministryně Marksová o kontrole živnostnice, která kritizovala Babiše

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) odsoudila jednání domažlické okresní správy sociálního zabezpečení, která přišla zkontrolovat živnostnici Petru Fenclovou jen necelý den poté, co v České televizi kritizovala projekt elektronické evidence tržeb a ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michaela Marksová

Článek

„Samozřejmě to byla hloupost. Není to v pořádku. Její televizní vystoupení asi vzbudilo v kolegovi z Domažlic (řediteli okresní ČSSZ, který novinářům potvrdil, že kontrolu poslal, pozn.red.) zájem, protože ji neznal. Zjistil, že ji nemá v evidenci, tak poslal nějakou podřízenou, která byla asi někde blízko na obědě, ať se do té prodejny zajde podívat,“ řekla Právu Marksová. „Stalo se to čistě náhodou. Byla to jejich iniciativa, kterou nechápu. Nic takového po nich nikdo nechce,“ dodala.

Petra Fenclová, která má v Domažlicích malé šperkařství, byla ve čtvrtek pozvaná do pořadu České televize Máte slovo, kde ostře oponovala Andreji Babišovi ve věci elektronické evidence tržeb, kterou chce ministerstvo financí zavést. Hned další den k ní přišla neoficiální kontrola: pracovnice sociální správy se nejdřív vydávala za zákaznici a chtěla si opsat její IČO. Později Fenclové potvrdila, že přišla kvůli jejímu vystoupení v televizi. [celá zpráva]

„Podnikám patnáct let a vždycky jsem záviděla zaměstnancům, že nemají takové starosti jako my. Když jsem ale viděla, že ředitel je schopen vyslat úřednici kvůli takové trapnosti, jako opsat si něčí IČO, protože na úřadě asi nemají internet, tak už bych zase zaměstnaná být nechtěla. Té úřednice je mi líto, že musí poslouchat svého šéfa. Musela se cítit příšerně,“ řekla Právu Fenclová.

Kauzy se chopila především opoziční ODS a Svobodní. Poslankyně Miroslava Němcová, která se s Petrou Fenclovou osobně spojila, vyzvala ministryni Marksovou, aby z případu vyvodila personální odpovědnost.

„Zástupci pravicových stran a hnutí se mi ozvali s podporou. Přesvědčilo mě to, že demokracie u nás šanci má,“ řekla Právu Fenclová. „Rétorika, s jakou vláda uvádí elektronickou evidenci tržeb v život, mi silně připomíná padesátá léta, že jedna skupina, tedy živnostníci, okrádá druhou,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám