Hlavní obsah

Pražský magistrát podal trestní oznámení na šéfa odborů Taxi Praha

– Praha

Pražský magistrát podal trestní oznámení na předsedu odborového svazu Taxi Praha Pavla Jelínka kvůli podezření z krácení daně a poškozování spotřebitele v souvislosti s provozováním taxislužby. Trestní oznámení je založeno na informacích, které zazněly v pořadu Praha vs. prachy internetové televize Stream.cz.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jelínek má v pořadu vědomě uvádět skutečnosti, které nasvědčují tomu, že spáchal trestný čin. Redaktorovi mimo jiné přiznává, že zahraničním turistům nevydává účetní doklady a z obdržených peněz neodvádí daně.

Z nahrávky je podle oznámení navíc patrné, že provozovatel taxislužby úmyslně překračuje ceny, které stanoví městská vyhláška. "Regulovaná cena je 28 korun za kilometr, avšak pan Jelínek udává cenu až 200 korun za kilometr," píše se v textu, který magistrát adresoval Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 3.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO), kterou reportéři Stream.cz se situací konfrontovali, v pořadu řekla, že se situací bude zabývat. "Na nejbližším jednání rady se budeme zabývat tím, jak bychom mohli začít zlepšovat tu situaci," uvedla primátorka.

Reportáže zaujaly zahraniční média

Proti Jelínkovi podle primátorky vede magistrát 19 správních řízení, na pokutách dluží přes 400 tisíc korun. Jiný taxikář Aleš Ryjáček čelí dvacítce správních řízení a dluží 1,6 miliónu korun a Aleš Šotola čelí 39 řízením s dluhem 1,9 miliónu.

O pražských taxikářích se nelichotivě vyjadřují nejen tištění průvodci, ale série reportáží televize Stream.cz na téma vyděračské praktiky taxikářů si všímá také zahraniční tisk. Například britský The Telegraph a francouzský Le Figaro podrobně popisují situaci a upozorňují, že za 25 let s tímto problémem nikdo z vedení metropole nic neudělal.

Reklama

Výběr článků

Načítám