Hlavní obsah

Letní tábory zaplnili potomci Husákových dětí

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už nyní hlásí letní tábory plno. I tady se projevil babyboom minulých let. Rodiče táborníků – tak zvané Husákovy děti, jež se narodily v silné populační vlně 70. let – si vlastní potomky pořídili většinou až po třicítce. Proto je letos nejvíc dětí, které chtějí strávit prázdniny v přírodě, ve věku 6 až 8 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tradice letních dětských táborů je v Česku dlouhá, první se konal už na počátku minulého století. Od té doby se však mnohé změnilo. To, co by stačilo generaci dnešních čtyřicátníků, dávno nevyhovuje – ty tam jsou tábory polního typu a třítýdenní turnusy s jednotvárným programem.

Zatímco v roce 2013 se v Česku konalo celkem 1899 zotavovacích akcí pro děti, loni přibyly další čtyři desítky. V roce 2013 se táborů zúčastnilo 175 478 dětí, loni už 184 tisíc, nejvíce v kraji Jihočeském, Středočeském a na Vysočině.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Největší zájem je o týdenní tábory, specializované na jazyky, koně, tanec nebo vodáctví. Důležité je zázemí a pestrost stravy – bezlepková či vegetariánská. Rodiče si také žádají pro své děti připojení na internet.

Šest až osm let

„Pozorujeme jiné věkové rozvrstvení našich účastníků. Letos máme více nejmladších dětí – ve věku šest až osm let – což přisuzujeme babyboomu minulých let, kdy rychle vznikaly i soukromé školky, aby bylo možné pokrýt narůstající poptávku stran rodičů.

To se nyní odráží i v zájmu o pobytové letní tábory. Tyto děti již povyrostly do školního věku, a tak se z nich mohou stát i táborníci,“ řekl Pavel Jahelka z cestovní kanceláře Syka agency, která více než dvacet let organizuje jazykové dětské tábory na jihu Čech.

Podle něho je i řada dalších trendů, na které musí organizátoři táborů reagovat. „Obavy rodičů nejmenších dětí tu samozřejmě jsou, proto je největší zájem o zkrácené turnusy. Stále víc jich detailně zkoumá úroveň a zázemí tábora, ubytovací a hygienické kapacity. Chtějí vědět, že budou jejich děti v dobrých rukách, a mít možnost se o tom kdykoli přesvědčit, takže v našich táborech se i přes technické složitosti snažíme zajistit dostupnost wi-fi,“ uvedl Jahelka.

Důležité je zázemí i výuka jazyků

„Zájem skutečně rok od roku stoupá, a to poměrně strmě. Příměstské tábory pořádáme už devátým rokem. Za tu dobu jimi prošlo více než dvacet tisíc dětí, takže máme s čím srovnávat. Letos už se nám dopředu hlásí děti hlavně z prvního stupně základních škol. Rodiče tak vykrývají týdny mezi dovolenými a tábory, kdy by jinak pro své potomky sháněli ve městě obtížně program,“ řekl David Kurtz, koordinátor pražských příměstských táborů, které pořádá Sportovní akademie nové generace.

„I my samozřejmě reagujeme na stále nové požadavky rodičů a dětí. Na přání jsme například i v Praze zavedli jednu táborovou noc nebo zařadili hravou výuku angličtiny,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám