Hlavní obsah

Ve čtvrtek živnostnice kritizovala v televizi Babiše, v pátek dorazila kontrola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na neobvyklou praktiku státního aparátu narazila v pátek dopoledne živnostnice Petra Fenclová. Do jejího krámku v Domažlicích přišla dopoledne neoficiální kontrola z okresní správy sociálního zabezpečení. Jak se žena posléze dozvěděla, důvodem bylo její účinkování v televizi, kde neskrývala svůj odpor vůči systému elektronické evidence tržeb (EET), který prosazuje ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Případ Fenclové zveřejnil server Echo24, jemuž žena popsala velmi neobvyklé chování údajné zákaznice, z níž se posléze vyklubala referentka domažlické sociálky.

Podnikatelce prý přiznala i skutečnost, že kontrola je reakcí na její čtvrteční vystoupení v pořadu České televize Máte slovo, kde Fenclová emotivně vystupovala proti záměru ministra Babiše zavést EET a registrační pokladny.

„Ta paní byla tak nervózní, že jsem si na ní dávala pozor. Opravdu mi přiznala, že to má nařízené. Neptala jsem se, kdo jí to nařídil,“ řekla Právu Fenclová.

K incidentu se na Facebooku vyjádřil také předseda ODS Petr Fiala. „Někdy státní byrokracie reaguje nezvykle rychle. Je to ostudné zastrašování. Ale už přece víme, že svobodu slova nemá Andrej Babiš rád,“ napsal.

Česká správa sociálního zabezpečení ústy mluvčí souvislost případné kontroly s televizním vystoupením podle serveru popřela.

K záležitosti se vyjádřil také ministr Andrej Babiš (ANO). Tvrdí, že je to naprosto absurdní, aby na někoho posílal kontrolu. „Snad i malé dítě pochopí, že je úplně šílené si myslet, že bych v noci po skončení pořadu kontaktoval ministryni Marksovou z ČSSD, která má ten úřad v gesci, aby v Domažlicích hned druhý den ráno její úřad někoho kontroloval,” uvedl Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám