Hlavní obsah

Zeman podepsal novelu upravující exekuce společného jmění manželů

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek podepsal novelu občanského soudního řádu, která upravuje postavení partnera v případě exekuce společného jmění manželů. Účastníkem exekučního řízení bude i manžel dlužníka. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Novela uloží soudům a exekutorům, aby při nařizování výkonu rozhodnutí či exekucí zohledňovali skutečnost, že společné jmění manželů bylo zúženo či jinak dotčeno smlouvou nebo rozhodnutím soudu o manželském majetkovém režimu. Nové pravidlo se má vztahovat na smlouvy či rozhodnutí, která jsou zapsána ve veřejném seznamu listin o manželském majetkovém režimu. Od počátku letošního roku jej vede Notářská komora.

Dosud se podle zdůvodnění k těmto smlouvám či rozhodnutím nepřihlíželo. Manžel dlužníka tak musel podávat k soudu takzvanou vylučovací žalobu a soud teprve následně rozhodoval o vyloučení daného majetku z exekuce nebo z výkonu rozhodnutí. Tento postup je zdlouhavý, podání žaloby navíc podléhá soudnímu poplatku.

Nové je rovněž ustanovení, podle něhož má exekutor do 15 dnů rozhodnout o zastavení exekuce na návrh dlužníkova manžela, a to i bez souhlasu věřitele. Má rozhodnout výslovně "na základě písemných dokladů".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám