Hlavní obsah

Antimonopolní úřad: Nemocnice Na Homolce svými nákupy zákon neporušila

Právo, Jakub Svoboda

Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vydal v polovině května stanovisko, že pražská Nemocnice Na Homolce (NNH) v letech 2011 až 2013 nákupy léků, zdravotnického materiálu a dalších služeb prostřednictvím svých dceřiných společností Holte Medical, a. s. a Holte s. r. o. zákon o veřejných zakázkách neporušila.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražská Nemocnice Na Homolce

Článek

Nemocnice využívala výjimku v zákoně pro tzv. in-house zadávání veřejných zakázek, kdy se zakázky za určitých podmínek mohou zadávat v rámci jedné instituce či jí podřízených organizací. „Jsem rád, že ÚOHS potvrdil, co jsme celou dobu s mým vedením říkali, že postupujeme plně v souladu s literou zákona,“ uvedl v reakci pro Právo neurochirurg Michal Šetlík, který byl ředitelem NNH od března 2012 do září loňského roku.

„Použití tzv. in-housu bylo v případě Nemocnice Na Homolce v souladu se zákonem,“ potvrdil Právu předseda ÚOHS Petr Rafaj s tím, že úřad tímto odpověděl na jediný dotaz ministerstva zdravotnictví a nic jiného kolem nezkoumal. Před Šetlíkem nemocnici šéfoval Vladimír Dbalý, který je dnes trestně stíhaný kvůli sporným projektům a podezření z korupce.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) loni v září přijal rezignaci Šetlíka a místo něj jmenoval manažera Ivana Olivu, který do té doby působil v průmyslu. Šetlík podle Němečka odešel z vedení Homolky z osobních důvodů, protože se prý rozhodl znovu se víc věnovat medicínské praxi.

Bývalý ředitel s námitkami proti kontrole neuspěl

Podle ministra Šetlík stihl za dobu svého řízení v nemocnici nastartovat změny, ty však podle něj zanikly ve zprávách o sporných kauzách předchozího vedení.

Šetlík před svojí rezignací ovšem i zkritizoval závěry auditu ministerstva zdravotnictví, podle kterých NNH v předchozích letech nehospodárně, neefektivně a neprůkazně utratila 3,4 miliardy korun. Kromě toho téměř 354 miliónů měla vydat neoprávněně. Většina zjištění spadala do období, kdy nemocnici šéfoval Dbalý, od jehož kroků se Šetlík distancoval.

Zprávu ministerských auditorů nicméně Šetlík tehdy označil za účelově zaměřenou a její výsledky za nesmyslné a neadekvátní. Všechny jeho námitky vůči výsledkům kontroly však ministerstvo zdravotnictví v polovině loňského září zamítlo. A to včetně té, která upozorňovala na to, že ministerstvem zpochybňované zadávání veřejných zakázek podle principu in-house je v souladu se zákonem.

Ministerstvo: Takové nákupy jsou netransparentní

Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánky Čechové nynější stanovisko ÚOHS neznamená, že mechanismus nákupu prostřednictvím dceřiné společnosti byl v NNH zcela v pořádku. „Ministerstvo zdravotnictví trvá na svém stanovisku vyjádřeném mj. v kontrolních zjištěních, tedy že se jedná o postup, který je z hlediska nakládání s veřejnými prostředky nesprávný, neefektivní a zejména netransparentní,“ sdělila Právu Čechová.

Holte Medical podle ní nakupovala zdravotnické prostředky a léčiva za stejných podmínek, jako by je nakupovala sama nemocnice, avšak tyto položky fakturovala nemocnici za částku zvýšenou o marži.

„Tedy méně výhodně, než jak by je nemocnice mohla nakoupit od jiných dodavatelů. To, že určitý postup není v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách, zdaleka neznamená, že se jedná o efektivní nakládání s veřejnými prostředky,“ uvedla mluvčí.

Auditoři loni uvedli, že nemocnice v letech 2011 až 2013 pořídila přes dceřinou společnost Holte Medical, a. s., materiál a léky za celkem 3,35 miliardy korun. Marže této dceřiné firmy přitom podle nich představovala přes 295 miliónů korun.

Toky peněz se otočily do nemocnice

Kontroloři ministerstva ale ve svých závěrech podle Šetlíka nezohlednili fakt, že Holte současně nemocnici platila nájem za využívané prostory, zajišťovala vlastními silami pracovníky a pokrývala i další náklady, které by jinak musela nést samotná nemocnice.

V roce 2013 Holte Medical navíc do Homolky podle Šetlíka nalila 70 miliónů korun. „Toky peněz, které dříve odcházely z Holte ven do soukromých subjektů, jsme otočili zpět do nemocnice,“ řekl Právu Šetlík s tím, že nemocnice i díky tomu nebyla v posledních letech ve ztrátě. Dále upozornil na to, že od jeho nástupu v březnu 2012 trvalo déle než rok, než se jeho týmu podařilo zpřetrhat podnikatelské vztahy vytvořené předchozím vedením nemocnice.

Současné vedení NNH in-house nákupy přes své dceřiné firmy stále používá. „Akceptujeme rozhodnuti ÚOHS, zároveň máme jistotu, že kroky současného vedení Nemocnice Na Homolce vedou k co nejefektivnějším a transparentním nákupům,“ sdělila Právu mluvčí Martina Vápeníková. Nynějšímu vedení nemocnice podle ní nepřísluší hodnotit loňské závěry ministerské kontroly.

Reklama

Výběr článků

Načítám