Hlavní obsah

Kuřáci už si v hospodě nezapálí, shodla se vláda

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Vláda na svém středečním zasedání přijala návrh zásadní novely, která změní poměry v českých restauracích. Od příštího roku by měl ve všech stravovacích zařízeních platit zákaz kouření. Návrh na úplný zákaz kouření v hospodách, restauracích i barech předložil vládě ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Anketa: Zákaz kouření v hospodách a restauracíchVideo: Novinky

 
Článek

„Návrh dostal jednomyslnou podporu všech členů vlády. Podle mě je to jasný signál, že má podporu a neměl by mít problém v Poslanecké sněmovně a v Senátu,“ komentoval výsledek středečního jednání Němeček.

„Cílem zákona je především zavedení dalších opatření směřujících k ochraně zdraví občanů a snaha o snížení škod souvisejících s užíváním tabáku, alkoholu a jiných návykových látek,“ stojí ve vládním materiálu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zákaz se má týkat i elektronických cigaret a bylinných výrobků ke kouření. Platit má například i na koncertech, tanečních zábavách, v kinech, sportovních halách nebo školách. Cigarety a alkoholické nápoje by se nesměly prodávat v automatu.

Pokud zákon začne platit, bude za kouření v restauraci a podobných zařízeních hrozit provozovateli pokuta až 50 tisíc korun, dotyčnému kuřákovi až 5000 korun.

Nealko levnější než pivo

Podle zákona by také měl být v nabídce restauračních zařízení nápoj levnější než alkoholické nápoje.

Pokud se budou v zařízeních pohybovat podnapilé děti, budou moci kontroloři podnik na dva dny zavřít. Stoupají také pokuty za nalití alkoholu dětem na dva milióny a dospívajícím na milión korun.

Anketa

Jste pro zákaz kouření v restauracích?
Ano
72,3 %
Ne
27,7 %
Celkem hlasovalo 45879 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

V Pekingu zavedli rozsáhlý zákaz kouření

Od pondělí platí v čínské metropoli přísný zákaz kouření ve všech vnitřních veřejných prostorách, včetně pracovišť a veřejné dopravy. Tímto krokem se Peking...

Výběr článků

Načítám