Hlavní obsah

S osobními údaji se nesmí bez vědomí lidí obchodovat, řekl Sobotka

• Aktualizováno

Osobní údaje, které lidé poskytnou do rozličných databází či sociálních sítí, nesmějí být prodávány bez jejich souhlasu. Na konferenci k 15. výročí fungování Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) to v úterý uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Stát na tato rizika bude muset reagovat. Konkrétní ale nebyl.

Foto: Novinky

Článek

Stát podle premiéra ve vztahu k osobním údajům bude muset myslet na to, že jejich využívání je stále častěji předmětem obchodu. „Propojování různých databází, zapojení sociálních sítí a vývoj mobilních aplikací vedou k tomu, že soukromým společnostem poskytujeme stále lepší, podrobnější a aktuálnější údaje o nás samotných. Musíme mít například jistotu, že takto komplexní údaje nebudou prodávány bez našeho vědomí dál,“ prohlásil předseda vlády.

Poukázal na chystanou evropskou směrnici, k jejímž cílům patří posílení občanských práv a zajištění vysoké míry ochrany dat. Podle Sobotky to představuje příležitost pro nastavení transparentního rámce vzájemných povinností a odpovědností i ve vztahu soukromého a veřejného sektoru. Díky činnosti ÚOOÚ, který vede bývalý poslanec a pražský primátor Igor Němec, je Česko na zvýšení významu ochrany soukromí alespoň elementárně připraveno, řekl premiér.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Sobotky má úřad kvalitu, Zeman jej kritizuje

ÚOOÚ podle Sobotky v minulosti opakovaně prokázal svou kvalitu i v mezinárodním srovnání. V roce 2007 se stal držitelem evropské ceny za nejlepší službu veřejnosti v oblasti ochrany osobních údajů, připomněl Sobotka. Podle něj si dosavadní vedení úřadu zaslouží poděkování i uznání.

Úřad má ale v Česku i své kritiky, k nimž patří prezident Miloš Zeman, který má letos na návrh Senátu jmenovat nového předsedu ÚOOÚ. Předloni navrhoval zrušení ÚOOÚ „jako naprosto zbytečné instituce, která uděluje pokuty právě tam, kde je žádoucí transparentnost“.

Činnost úřadu kritizoval kvůli jeho negativnímu postoji k plošnému zveřejňování platů úředníků nebo neplatičů. V souvislosti s omezováním pořizování a zveřejňování videozáznamů z jednání zastupitelstev dostal ÚOOÚ před třemi lety anticenu v soutěži o otevřenosti rozhodování úřadů.

V poslední době vzbudil rozruch nesouhlas úřadu s rozhodnutím Městského soudu v Praze, který se zastal obchodníka, jenž umístil na internet fotku zloděje. Soud označil pokutu, kterou úřad muži za zveřejnění fotografie uložil, za neoprávněnou. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám