Hlavní obsah

Výherce miliard se Sazce stále nepřihlásil, má na to ale spoustu času

Novinky, Lukáš Silný
Praha

Výherce pohádkové výhry 2,46 miliardy korun se stále nepřihlásil, času má ale ještě dost. Podle psychologa je však také možné, že náhlé štěstí nemusel vydržet. Pokud by se o výhru nikdo nepřihlásil, bylo by to poprvé v historii, a sama Sazka neví, co by se s nevyzvednutými penězi stalo.

Foto: Eurojackpot, Sazka

Ilustrační foto

Článek

Sázející z Pardubicka vyhrál v pátek 15. května v loterii Eurojackpot 2,466 miliardy korun. Jde o historicky nejvyšší výhru nejen v České republice, ale i v celé historii mezinárodní soutěže. Dosavadní rekord držel sázející z Finska s částkou v přepočtu 1,7 miliardy korun.

Nový vítěz se však ani po osmnácti dnech nepřihlásil. Podle mluvčího Sazky Václava Friedmanna se nejedná o nic neobvyklého.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Stává se nám poměrně často, že výherce otálí s vyzvednutím výhry. Většinou je to z toho důvodu, že si potřebuje zřídit konta, kam výhru uloží, nebo si potřebuje vyřídit nějaké rodinné záležitosti,“ řekl Friedmann.

Co s nevyzvednutými penězi?

Mluvčí také zmínil to, že je velice nepravděpodobné, že by výherce o nabytých miliardách nevěděl. „Vzhledem k tomu, že vsadil den před zahájením losování v malé vesničce na Pardubicku tiket za 400 korun, je nepravděpodobné, že by losování nesledoval,“ poznamenal mluvčí.

Času na to, přihlásit se má však víc než dost. V protokolu se sice uvádí, že se o výhru musí přihlásit do 35 dní, nejedná se ovšem o termín konečný. „Na přihlášení o výhru v loterii Eurojackpot má čas tři roky. Když ovšem uplyne oněch 35 dní, tak se postupuje podle jiného řádu. Částka už například nebude deponovaná v Česku,“ uvedl Friedmann.

Pokud by se o výhru nikdo nepřihlásil, ani mluvčí nedokázal říci, co by následovalo a co by se s nevyzvednutými penězi stalo. K takové situaci dosud nedošlo. Nakládání s penězi komplikuje zejména fakt, že na jackpot se skládají loterijní společnosti ze šestnácti evropských zemí.

Zprávu nemusel vydržet

„Pro výherce to musel být masakr, když zjistil, že vyhrál. Reakce na toto zjištění však může být různorodá. Pocit štěstí si může užívat a do poslední chvíle napínat své okolí. V krajním případě mohl i umřít. Jeho tělo prostě nemuselo vydržet náhlý příval neskutečné radosti,“ řekl Novinkám psycholog Jaroslav Tržický.

Sazka je připravena poskytnout výherci poradenské služby. „Dali bychom mu kontakty na naše odborníky. Nejedná se pouze o psychology, ale třeba také o finanční poradce,“ uvedl Friedmann.

Sazce se nadále hlásí další a další falešní výherci. Jejich počet prý zůstává konstantní – tři až čtyři lidé denně. „V poslední době se už ale mění trend. Lidé už tolik neuvádějí, že vyhráli a tiket ztratili, ale chtějí dát výherci vzkaz, jak naložit s výhrou,“ doplnil mluvčí s tím, že nejčastěji chtějí volající půjčit na splacení půjček či od výherce přispět na bohulibou činnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám