Hlavní obsah

Zaorálek si pozval na kobereček ruského velvyslance, kritizoval seznam i film

Aktualizováno

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se v pondělí odpoledne sešel s ruským velvyslancem Sergejem Kiseljovem. Ministr chtěl, aby mu velvyslanec vysvětlil okolnosti vzniku seznamu osob, jimž je zapovězen vstup do Ruska, a na němž jsou i čtyři Češi. Zaorálek chtěl rovněž vysvětlení tendenčního dokumentu o invazi do Československa v srpnu 1968, který vysílala ruská televize.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Zaorálek Kiseljovovi řekl, že je velmi znepokojen ruským sankčním seznamem osob z EU, které nesmějí vstoupit do země, i ruským dokumentem o invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 do Československa, který má za hrubě zkreslený.

„Stejně jako nemůžeme připustit, aby se překrucovala historie druhé světové války, nemůžeme ani dovolit, aby se takto hrubě nerespektovala pravda o událostech roku 1968 v Československu,“ uvedl Zaorálek.

Zařazení čtyř českých politiků na seznam Česko podle ministra pokládá za neodůvodněné. Odmítá takové zacházení s českými občany.

Na ruském sankčním seznamu figuruje 89 evropských politiků. Jsou mezi nimi i bývalý ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, jeho stranický kolega místopředseda Marek Ženíšek, europoslanec Jaromír Štětina a bývalý ministr pro evropské záležitosti Fischerovy vlády a eurokomisař Štefan Füle. [celá zpráva]

Mezi dalšími politiky, kteří se na listině objevili, nechybějí bývalý polský premiér a pozdější předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek či bývalý šéf britských liberálů Nick Clegg. Moskva podle televize zakázala vstup na ruské území také mluvčímu sudetských Němců Berndu Posseltovi. [celá zpráva]

Kontroverzní dokument

Dokumentární film o „odtajněných stránkách” dějin Varšavské smlouvy vysílala ruská státní televize Rossija 1 v květnu. Podle jeho tvůrců byl pakt obranným spojenectvím bránícím sovětské spojence před „agresivní” Severoatlantickou aliancí.

V tomto duchu televize obhajovala i invazi do Československa v srpnu 1968, která podle stanice představovala „skutečně vážnou zkoušku sjednocených ozbrojených sil Varšavské smlouvy”.

Historici tento dokument označili za návrat k propagandistickým metodám Sovětského svazu. [celá zpráva]

Snímek už odsoudilo slovenské ministerstvo zahraničí.

„Byli jsme nepříjemně překvapeni překrucováním některých informací,“ uvedla mluvčí české diplomacie k obsahu dokumentu, v němž například byla tehdejší opozice označována za fašisty.

Ještě v pátek, kdy zpráva o ruském dokumentu vyšla, se ministerstvo zahraničí nechtělo k filmu vyjadřovat. „K informacím médií MZV stanoviska nevydává,“ uvedl úřad.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám