Hlavní obsah

Důvěra Zemanovi i vládě nepatrně klesla

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Důvěra občanů v prezidenta i vládu v květnu oproti předchozímu měsíci nepatrně klesla. Hlavě státu věří 46 a kabinetu 44 procent lidí. Nejdůvěryhodnějšími ústavními institucemi zůstávají starostové a obecní zastupitelstva, jimž shodně důvěřuje 62 procent občanů. Plyne to z šetření CVVM.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj důvěry v prezidenta Miloše Zemana

Článek

Z dalších institucí se důvěře 43 procent respondentů těší krajská zastupitelstva a 38 procent hejtmani. Sněmovně a Senátu věří momentálně shodně 34 procent Čechů.

S politickou situací je spokojeno 21 procent občanů, což je ve srovnání s dubnem nárůst o dva procentní body.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Z detailnějšího pohledu plyne, že prezidentovi důvěřují zejména starší lidé a příznivci ČSSD a KSČM. Prezidentovi častěji důvěřují respondenti starší 60 let, ekonomicky neaktivní, důchodci, lidé, kteří se politicky zařazují na levici a levý střed, a příznivci ČSSD a KSČM. Vláda se pochopitelně těší důvěře především u stoupenců koaličních ČSSD, ANO a lidovců.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj důvěry ve vládu České republiky

„Naopak u potenciálních voličů pravice (zejména ODS a TOP 09), ale i mezi příznivci KSČM je její podpora výrazně nižší,” povšimla si agentura.

„Spokojenější s politickou situací jsou častěji mladí lidé do 29 let, respondenti s dobrou životní úrovní a příznivci ANO a KDU-ČSL. Vyšší nespokojenost naopak častěji vyjadřují dotázaní se špatnou životní úrovní, lidé starší  60 let a potenciální voliči KSČM,” uvádí průzkum.

Důvěra obyvatel ústavním institucím (v %)
institucebřezen 2015duben 2015květen 2015
Prezident474746
Vláda454644
Poslanecká sněmovna323434
Senát333534
Krajské zastupitelstvo454443
Obecní zastupitelstvo666462
Starosta646362
Hejtman424138
zdroj: CVVM

Reklama

Výběr článků

Načítám