Hlavní obsah

Babiš s pravidly proti trafikantům pohořel

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Ve dvojím ohni se ocitl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Po měsících zdráhání otočil a konečně sepsal pravidla pro výběr odborníků do polostátních firem, aby se tyto společnosti nestaly lukrativním útočištěm pro politické trafikanty. U vládních úřadů a zájmových sdružení však se svými nápady pohořel.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

V rámci připomínek se na ministerstvo financí snesla ostrá kritika, podle které nemá smysl zaplevelovat právní řád dalšími předpisy. Problém trafikantství lze podle odpůrců úpravy řešit exekutivní cestou.

„Nerozumím tomu, nejdřív mi nadávali, že nechci zákon, teď mi nadávají, že jsme jeho zásady připravili,“ řekl Právu Babiš. Dále dodal: „Musíme se o tom poradit v koalici.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Budoucí zákon by měl převtělit do paragrafů pravomoci vládního výboru pro personální nominace do státních firem, zvýšit počet jeho členů ze tří na pět až devět a vyloučit z dozorčích rad poslance a senátory, kterým by byla vystavena stopka i pro další čtyři roky po opuštění mandátu.

Babiš se nejdřív dlouho zdráhal takový zákon připravit, ačkoliv mu to přikazoval legislativní plán vlády. Vláda nakonec přijala jeho argument, že není třeba na všechno psát zákony, a v únoru tento úkol šéfovi státní kasy zrušila.

Veřejnost si to žádá

Ministr financí však nyní připomněl, že podporu zákonu slíbila řada poslanců před volbami nevládním organizacím sdruženým pod názvem Rekonstrukce státu v rámci boje proti korupci a ­klien­telismu. Právě na argument Rekonstrukce státu se nyní Babišovi úředníci odvolávají, když tvrdí, že chybějící pravidla mohou nahrávat zákulisním dohodám a politickým tlakům na obsazování míst ve firmách.

„Neodbornost a nekompetentnost členů orgánů ve společnostech s majetkovou účastí státu se velmi často stává předmětem kritiky ze strany odborníků, ale i široké veřejnosti, a vede také mnohdy k podezření, že se může jednat o určitou formu korupce,“ tvrdí finance ve zdůvodnění k věcnému záměru zákona.

Současně připouštějí, že zákonné řešení není úplně nutné, ale uspokojí poptávku veřejnosti. Koalice se ve smlouvě zavázala, že vytvoří standardy pro výběr a odměňování odborníků, aniž by určovala, jakou mají mít podobu. Ministerstvo financí teď podle očekávání narazilo u ostatních resortů s nápadem, který by soustředil do rukou strážce státní pokladny další zákonnou pravomoc, a to navrhovat vládě členy personálního výboru.

„Již jen skutečnost, že členy vládního výboru bude jmenovat vláda na návrh ministra financí a že resortní ministr není doporučením výboru vázán, ponese v sobě nesmazatelnou stopu přetrvávajícího politického vlivu,“ napsala financím Asociace samostatných odborů v rámci připomínek, které má Právo k dispozici.

Podle jejích zástupců připravený věcný záměr zákona nezaručuje požadavek na očištění výběru odborníků od politických, lobbistických a klientelistických vlivů.

Nepotopitelní potápěči?

Ke kritice se přidalo také Mládkovo ministerstvo průmyslu a obchodu, jehož představitelé přirovnávají výběr tzv. nepolitických odborníků k nepotopitelným potápěčům. „Je to stejný protimluv,“ uvedli úředníci resortu. Současně tvrdí, že návrh k proklamovanému odpolitizování výběru lidí do firem nepovede.

A soustředění moci do rukou jednoho člověka se nelíbí ani úřadu ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD), ani úředníkům místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) či lidoveckého ministra zemědělství Mariana Jurečky.

Dienstbierovi lidé stejně jako resort vnitra vedle toho Babišovu návrhu vytýkají fakt, že vůbec nebere v úvahu úpravu odměňování lidí z orgánů státních a polostátních firem, které by mělo být součástí návrhu.

Mnohé resorty spolu se zástupci Hospodářské komory a Svazem průmyslu a dopravy  se tak shodují v jednom – zákon není potřeba, lepší je zůstat u současné praxe. Ta je založena právě na vládním výboru pro personální nominace, jehož tři členy jmenuje vláda na návrh premiéra a obou vicepremiérů. Veškeré nominace do státních a polostátních firem pak musí projít schvalovacím sítem ve výboru, byť jeho doporučení nejsou pro ministry zavazující.

Zatím se nestalo, že by ministři nesouhlas vládního výboru s navrženými odmítli respektovat. Jen v posledních týdnech shodil výbor ze stolu nominaci dvou lidoveckých politiků do podniku Jihomoravské pivovary a Povodí Vltavy a dva kandidáty do Státní pokladny a společnosti Diamo. Důvody odmítnutí ale nelze v zápisech, které jsou veřejné, dohledat.

Práci výboru si přitom opakovaně pochvaluje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který si připisuje zásluhu na jeho vytvoření. Premiér tvrdí, že jeho zřízení přispělo k průhlednému výběru kandidátů a omezilo politické trafiky. „V koalici jsme se dohodli, že v polovině letošního roku vyhodnotíme fungování vládního personálního výboru, jehož ustavení vůbec nebylo jednoduché, a definitivně se rozhodneme, jestli tuto věc zakotvit do zákona,“ řekl Právu už dřív Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám