Hlavní obsah

Baxa: Rozsudek v kauze Nagyová měl být veřejně odůvodněn

Právo, rak

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa se v nedělních Otázkách Václava Moravce pozastavil nad tím, že páteční osvobozující verdikt nad Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) a trojicí příslušníků Vojenského zpravodajství nebyl veřejně odůvodněn.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa

Článek

„Rozsudky se vyhlašují veřejně, to je ústavní princip. I v případech, kdy se probírají utajované skutečnosti, platí, že rozsudek musí být vyhlášen veřejně, protože je důležité vědět, nejen jak soud rozhodl, ale i proč,“ řekl Baxa.

Postup soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Heleny Králové už v pátek kritizoval dozorující státní zástupce Rostislav Bajger. Utajení odůvodnění však překvapilo i právníky obžalovaných.

Podle Baxy však nelze říct, že by Králová utajením odůvodnění porušila Ústavu. „Asi nemůžeme říci, že tam šlo o protiústavní postup,“ dodal a upozornil, že věc ještě není pravomocně rozhodnutá.

„Nevíme, jak bude proces probíhat dál. Myslím si, že nebyl zvláštní důvod, aby ten verdikt nebyl odůvodněn vůbec,“ prohlásil Baxa. Obžaloba i obhajoba nyní musí vyčkat na písemné odůvodnění, které však bude utajované.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám