Hlavní obsah

Ištvan: Výrok soudu v kauze Nagyová je v rozporu s důkazy, které jsme předložili

Právo, Jakub Troníček

Podle vrchního státního žalobce Ivo Ištvana je rozsudek zprošťující Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) a tři zpravodajce obžaloby ze zneužití tajné služby v rozporu s důkazy, které byly soudu předloženy. V sobotním rozhovoru pro deník Právo tak reagoval na páteční rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1.

Foto: Petr Horník, Právo

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan při rozhovoru pro deník Právo.

Článek

„Můžu uvést 84 konkrétních důkazů, které verzi obžaloby jednoznačně potvrzují,” uvedl pro Právo Ištvan.

Jako příklad zmínil vyjádření bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandy, který se doznal ke sledování, a dokonce se před nezávislým soudem při jednání o vazbě omlouval za to, že pošpinil armádu.

„Pro nás je těžko pochopitelné, že člověk, který je nevinen a postupuje legálně, něco podobného říká, to nedává přeci žádnou logiku,” konstatoval Ištvan.

Počkáme na písemné odůvodnění rozsudku

Aby obžaloba zjistila, proč předloženým důkazům soud neuvěřil a naopak jakým uvěřil, musí podle Ištvana počkat na písemné odůvodnění rozsudku. Až s důkazy, o které soud opřel svoje rozhodnutí, bude možné polemizovat.

„Pokud se soud opírá o některé důkazy, tak my se musíme samozřejmě zabývat tím, zda už byly v řízení nějak ověřeny, nebo zda jde pouze o tvrzení obžalovaných, která by soud vzal v potaz, aniž by je nějak prověřoval,” uvedl Ištvan.

„Přesvědčení o důvodnosti stíhání to nové rozhodnutí určitě nenahlodalo. Jestliže Vojenské zpravodajství svou činnost samo nazvalo jako sledování, tak bude jistě velmi zajímavé, proč soud nemá za prokázané, že ke sledování došlo,” dodal.

Vyšetřování korupční větve je u konce

Podle Ištvana je v zásadě u konce i vyšetřování tzv. korupční větve, ve které jde o kšefty s politickými trafikami a o nedaněné luxusní dárky pro Janu Nečasovou.

Obviněni v této větvi jsou manželé Nečasovi a také právník Roman Boček.

Reklama

Výběr článků

Načítám