Hlavní obsah

V Dejvicích odhalili zdroj znečištění vody, nepůjde pít další dva dny

Praha

Znečištění pitné vody v Dejvicích pochází z 90 let starého slepého ramena vodovodního potrubí. Ve středu je nalezli pracovníci Pražských vodovodů a kanalizací (PVK). Voda byla kontaminována v pátek, v současné době je bez pitné vody 32 tisíc obyvatel Dejvic a Bubenče. Budou to muset vydržet ještě minimálně dva dny.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Pracovníci Pražských vodovodů a kanalizací začali po zdroji znečištění pátrat v úterý.

Článek

PVK objevily slepé rameno z roku 1925, které pravděpodobně kontaminaci vody zavinilo. Leží mezi ulicemi Patočkova a Střešovická na konci ulice U Laboratoře. „Je to odbočka, která byla v 60. letech minulého století předělávána a nebyla zakreslena do mapy. Celý řad je odstaven z provozu. Ve čtvrtek projde kamera druhou část a následně budeme to rameno zaslepovat," řekl ve středu ředitel PVK Petr Mrkos.

Voda ve slepém rameni byla podle zjištění PVK kontaminována při výstavbě na nedaleké parcele, kde byly postaveny bytové domy. Dělníci poškodili kanalizaci a z ní se odpadní voda dostala do slepého ramene. Následně se při zvýšení tlaku kvůli propláchnutí dostala do hlavního řadu a kontaminovala pitnou vodu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Voda není pitná od víkendu a střevními potížemi trpělo téměř 200 obyvatel. „Voda, která teče z kohoutku v Praze 6, stále není pitná a nebude ještě dva dny. Čeká se na další výsledky testů, které dělá hygienická stanice,“ řekl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.

BEZ KOMENTÁŘE: Před špatnou vodou varují obyvatele strážníciVideo: Novinky

Podle něj je ale možné vodu používat k mytí nádobí a k základní osobní hygieně. Použitelná je i po převaření.

Hygienici navíc ve vzorcích stolice nemocných lidí nově objevili i tzv. noroviry, které způsobují akutní průjmová onemocnění. Dosud se mluvilo pouze o přítomnosti koliformních bakterií.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Voda v pražských Dejvicích není pitná, lidé pro ni musí k přistaveným cisternám.

Pomohou hasiči

Kovář dodal, že radnice podá kvůli znečištění bakteriemi a viry trestní oznámení na neznámého pachatele. Podle něj se může jednat o několik trestných činů. Konkrétní nebyl.

S distribucí vody do vyšších pater domů by měli začít pomáhat hasiči, uvedla pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Radnice rovněž požádala magistrát o další pomoc. Do akce budou zapojeni hasiči, kteří pomůžou s distribucí vody do domácností seniorům a handicapovaným. Také vznikne nová infolinka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám