Hlavní obsah

Zplodila mě zkorumpovaná pravice, do svých médií nemůžu ani zavolat, brání se Babiš

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) se v úterý před poslanci hájil, že nikdy nezneužil svůj střet zájmů, který mu vzniká coby ministru financí a zároveň majiteli společnosti Agrofert. Řekl například, že do médií, která vlastní, ani nemůže volat.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš ve Sněmovně před hlasováním o vyslovení nedůvěry vládě

Článek

„Vy jste mě zplodili, vy, zkorumpovaná pravice. Vždyť já jsem byl váš volič, volič ODS. Kdybyste nekradli, nepodváděli a plnili program, tak jsem tu teď nestál, mohl jsem si užívat těch peněz,“ kritizoval ve Sněmovně Babiš.

Poslanci se v úterý sešli na mimořádné schůzi k hlasování o nedůvěře vládě. Tu opozice vyvolala právě kvůli Babišovi a jeho střetu zájmů. Babišova firma si podle nich přijde na pět miliard korun, pokud neskončí daňová podpora biopaliv, a návrh na její skončení minulý týden vláda odmítla. [celá zpráva]

Babiš v úterý přiznal, že je ve střetu zájmů, ale nikdy jej prý nezneužil. „Nezničím si jméno pro nějaké drobné, pro mě jsou to drobné,“ prohlásil. „Kalousek tady stále lže, pět miliard neexistuje, já z toho nemám ani korunu,“ dodal.

Máte víc rozhovorů než já, ohradil se Babiš

Odmítl také, že by ovlivňoval obsah deníků Mladá fronta Dnes nebo Lidových novin, které vlastní v rámci vydavatelství Mafra. Do svých médií prý nevolá. „Ani tam nemůžu volat,“ řekl a namátkou přečetl, kolikrát ve zmíněných denících vyšlo interview s některým z opozičních politiků. „Však vy tam máte víc rozhovorů než já,“ ohradil se.

Pustil se také do svého hlavního oponenta Miroslava Kalouska (TOP 09), který podle Babiše za svého šéfování ministerstvu financí zadlužil český stát o 670 miliard korun.

„Já nekradu, nelžu, nemám to zapotřebí a je pro mě absurdní, že symbol korupce, pan Kalousek, tady stále lže,“ řekl.

Babiš: Chtěli po mně milión euro za veto

Naznačil také, že mu byl před lety při schvalování daňové podpory pro biopaliva nabídnut úplatek milión euro, ale nejmenoval, kdo po něm měl peníze chtít. Řekl jen, že šlo o „vašeho guru“.

„Jsem se koukal na vašeho guru 2. září 2011, jak říkal: 'Tady není žádná korupce'. Potom chtěli po mně milión euro za to veto na ty biopaliva. Tehdá. Na to jste asi už zapomněli,” prohlásil Babiš.

Veto tehdy použil bývalý prezident Václav Klaus. Podle deníku Echo24 měl Babiš na mysli Klausova přítele Václava Petra ze společnosti Erpet. Babiš prý o údajném úplatku hovořil už v roce 2011.

„Pana Babiše de facto neznám, setkali jsme se pouze dvakrát, vždy jen po krátkou dobu, a to již před zhruba dvěma roky. S panem Babišem nemám ani já, ani společnost Erpet Group a.s., žádné pracovní, obchodní či jiné osobní vztahy. Jeho výroky jednoznačně a absolutně odmítám, nechápu, co jej k nim vedlo a jak si najednou po dvou letech na něco takového vzpomněl,“ citoval Petra deník Echo24.

Později se tématu ujal Miroslav Kalousek, který řekl, že po konzultaci s právníky podá trestní oznámení na neznámého pachatele. „To se prostě musí vyšetřit, to nemůže zůstat na vzduchu“ řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám