Hlavní obsah

Starosta Mariánských Lázní rezignoval

Právo, jan, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariánské Lázně
Aktualizováno

Jen pár měsíců trvala stabilita vedení v Mariánských Lázních, do jehož čela se po komunálních volbách v loňském roce usadil Vojtěch Franta, nestraník zvolený za Českou pirátskou stranu. V úterý kvůli neshodám ve straně rezignoval. V křesle starosty jej nahradil pirát Petr Třešňák.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Vojtěch Franta (Česká pirátská strana)

Článek

Důvodem Frantovy rezignace jsou neshody ve straně, kvůli nimž vedení města již dříve zvažovalo, že ho odvolá ze starostenské funkce.

„Bylo to na základě požadavků naší strany i po domluvě s koaličními partnery,“ řekl Právu Franta, který se usadí na post místostarosty.

„Vojtěch Franta teď bude pracovat na územním plánu jako místostarosta. Je architekt, takže je pro funkci plně kompetentní,“ informoval Právo mluvčí pirátů a bývalý předseda strany Ivan Bartoš.

Výměna funkcí prý proběhla bez rozepří. „Bylo to po vzájemné dohodě, bez jakýchkoli rozporů. Hlasovali pro to jak zastupitelé koalice, tak opozice,“ prozradil Právu starostův kolega Ondřej Knotek.

Vítězných pět mandátů

Piráti v Mariánských Lázních komunální volby vyhráli, získali pět z 21 mandátů. Město se stalo jediným v ČR, kde vybojovali post starosty. Franta byl na kandidátce až na osmém místě, ale 977 preferenčních hlasů ho dostalo takřka do čela kandidátky.

První Ondřej Knotek se šance usadit se do křesla starosty z rodinných důvodů vzdal. Nový starosta Třešňák dostal z České pirátské strany třetí nejvyšší počet hlasů.

Situaci na radnici Mariánských Lázní komplikoval od počátku i fakt, že se do zastupitelstva dostalo deset z 13 kandidujících stran. Na spolupráci se dohodli piráti, ANO, ČSSD, Volby 94 - 2014 a ODS.

Spekulace o tom, že piráti svého starostu odvolají, se objevily už v dubnu. „Objevil se názor, že nesplňuji manažerské úkony, které bych měl splňovat. Především jde o pochybení v komunikaci, a to jak vnitřní, tak i směrem k veřejnosti,“ komentoval tehdy vztahy ve straně Franta.

Petr Třešňák (32) vystudoval na Západočeské univerzitě v Plzni elektrotechnickou fakultu. Po jejím absolvování s titulem Ing. zakotvil v odvětví jaderné energetiky, kde pracoval jako specialista bezpečnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám