Hlavní obsah

Levicoví extremisté jsou stále aktivnější, krajní pravice je v krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Extremistické akce byly loni v České republice pořádány především levicovými radikály, pravicová scéna pokračuje nadále v útlumu a omezuje svou činnost na koncerty a shromáždění. Plyne to z výroční zprávy o extremismu, podle níž loni radikálové uspořádali 291 akcí. Zprávu ministerstva vnitra v pondělí schválil kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Za pozornost stojí zejména radikalizace části anarchistů.

Foto: Petr Horník, Právo

Část anarchistů se loni radikalizovala. (ilustrační foto)

Článek

Krajní levice loni udělala 158 akcí, což bylo o 18 víc než v roce 2013. Podle výroční zprávy se radikalizovala část anarchistické scény, o čemž svědčí loňská série útoků, zaměřených zejména proti policii, mýtným branám nebo třeba kožešinovým farmám.

„Do budoucna nelze vyloučit, že se útoky zaměří i na konkrétní osoby,“ upozorňuje zpráva vnitra.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tahounem přímých akcí byla podle zprávy vnitra Síť revolučních buněk, která se loni přihlásila k pěti potvrzeným a jednomu nepotvrzenému útoku. Proti části krajně levicové scény letos zasáhla policie, která skupinu lidí obvinila mimo jiné z přípravy teroristického útoku na vlak. Třem vazebně stíhaným podezřelým v této souvislosti hrozí až doživotní vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Zátah proti extremistům v Brně. Záběry z dubna 2015Video: Petr Kozelka, Právo

Romy nahradili muslimové

Pravicoví extremisté loni uspořádali 133 akcí, většinou šlo o veřejná shromáždění nebo koncerty. Meziroční pokles o devět akcí zpráva vnitra zdůvodňuje hlavně tím, že ustaly série protiromských demonstrací, které zasáhly Česko v roce 2013. Na akce zároveň nechodilo tolik lidí jako předloni, průměrná návštěvnost byla kolem 30 lidí.

„Lze konstatovat, že krajní pravici se nedaří svolávat a mobilizovat své stoupence na veřejná shromáždění a demonstrace,“ uvádí zpráva vnitra.

Místo protiromských témat se loni krajní pravice snažila získat příznivce například protiislámskou rétorikou. Podle zprávy nepředstavovala výraznou hrozbu pro tuzemskou demokracii.

Potenciálním rizikem je sjednocení radikálů

V Česku se loni podle výroční zprávy stalo 201 extremistických trestných činů, což byl meziroční pokles o deset. Policie objasnila 132 případů, v nichž obvinila 157 lidí.

Jako hlavní hrozby pro nadcházející období experti z ministerstva vnitra označují snahy extremistů o štěpení společnosti, možný nárůst mezietnického napětí, vzniku demonstrací a projevy násilí. V Česku se mohou také postupem času vyskytnout militantní jedinci nebo malé skupiny, které mohou k prosazení svých zájmů použít násilí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám