Hlavní obsah

Raději zavřete, vyzvala radnice Prahy 6 restauratéry

Praha

Radnice Prahy 6 doporučuje provozovatelům hospod a restaurací, kteří jsou podobně jako obyvatelé Dejvic a Bubenče dotčeni kontaminací vody ve vodovodu, aby po dobu havárie omezili provoz, případně zavřeli. Zásobování oblasti nyní zajišťují cisterny, přičemž městská část bude dovážet vodu do školek, domovů pro seniory, případně lidem, kteří nejsou schopni si ji obstarat sami. Pitná voda by měla v zasažené oblasti téct nejdříve ve středu odpoledne.

Problém s kontaminovanou vodou v Dejvicích a Bubenči potrvá zřejmě do středyVideo: Novinky

 
Článek

Prvotní testy ukázaly, že se do vodovodu dostaly koliformní bakterie. Podle ředitele Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Petra Mrkose se tak stalo patrně nasátím vody ze slepého ramene vodovodního řadu, které není zaneseno v mapách. To by měly potvrdit průzkumy kamerou, které firma v úterý provede.

Radnice městské části až do vyřešení problému vyzvala restauratéry, aby s ohledem na možná rizika pro zákazníky raději omezili provoz svých podniků. Přetlumočení žádosti se podle Prahy 6 zhostí strážníci městské policie. Radnice však nemůže přerušení provozu podnikatelům nařídit. Hygienici nicméně vydali mimořádné opatření, podle něhož nelze vodu z vodovodu používat jako pitnou. Zda je voda pitná, odhalí další testy, jejich výsledky však budou až za 48 hodin.

Radnice s odvoláním na hygieniky upozornila, že za stávající situace není voda z vodovodu vhodná ani na mytí nádobí a pro koupání malých dětí či těhotných žen.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Pražské vodovody a kanalizace vyvěsily v Dejvicích a Bubenči oznámení o změně kvality.

„Restaurace mohou mít otevřeno, ale záleží na činnostech, které provádějí,“ řekla pražská hygienička Zdeňka Jágrová. Podle ní tak restaurace mohou nabízet balené nápoje. Pokud mají myčku, která ohřívá vodu na 60 a více stupňů, mohou používat i své sklo a nádobí. Podmínkám musí přizpůsobit také přípravu pokrmů. Hygienici nyní provozovatele informují a podniky kontrolují.

Zasažená oblast
Lokalita Praha 6-Dejvice, ohraničená ulicemi: Milady Horákové, U Vorlíků, Na Zátorce, náměstí Pod Kaštany, Wolkerova, Gotthardská, Goetheho, Za Císařským mlýnem, Papírenská, Jednořadá, Šestidomí, Ve Struhách, Čínská, Terronská, Pod Juliskou, Na Kvintusce, Na Šťáhlavce, Bílá, Božkova, Na Kocínce, Na Kotlářce, Kolejní, Na Vlčovce, Evropská, Gymnasijní, Pevnostní, Generála Píky, Svatovítská, Václavkova, Dejvická.

PVK v pondělí oznámily, že lidé, kteří měli po požití vody zdravotní obtíže, mohou požádat o odškodnění. O něm nyní jedná s firmou i městská část, která podle starosty Ondřeje Koláře zvažuje rovněž podání trestního oznámení na neznámého pachatele. PVK jsou pro podobné případy pojištěny.

Zdravotní obtíže mělo po požití vody kolem 130 osob, další v současné době nepřibývají. S podobným případem se městská část potýkala již loni v srpnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám