Hlavní obsah

Pomněnkový den připomíná pohřešované děti, v Česku jich je téměř dvacet

Novinky, kre

Každoročně pátrají policisté České republiky po téměř dvaceti pohřešovaných dětech. I když v 98 procentech končí pátrání šťastně a děti se vrátí domů ke svým rodičům, jsou i případy, kdy se s rodinou už neshledají. Právě ty připomíná Mezinárodní den pohřešovaných dětí, který připadá na 25. května, jeho symbolem je pomněnka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Proč právě pomněnka? Tento nápad se zrodil v roce 1983 v USA a Den pohřešovaných dětí nechal vyhlásit tehdejší prezident Ronald Reagan. Anglický název pomněnky je forget-me-not, v překladu tedy „nezapomeň na mě“. V Evropě se tento den připomíná od roku 2002 a v České republice od roku 2004.

Smyslem Pomněnkového dne je především upozornit veřejnost na časté případy pohřešování dítěte či dítěte na útěku. Jeho prostřednictvím lidé vyjadřují podporu rodičům, kteří stále věří v návrat svých dětí, i když o nich nemají žádné zprávy.

Ztraceni několik let

Mezinárodní den pohřešovaných dětí upozorňuje na to, že je potřeba na ztracené děti nezapomínat a neztrácet naději. „I přes veškeré úsilí všech policistů a ostatních příslušníků integrovaného záchranného systému a samozřejmě veřejnosti se v průběhu posledních dvaceti let nepodařilo dovést téměř dvacet případů pohřešování dětí do zdárného konce, tedy nepodařilo se děti vypátrat,“ uvedl tiskový mluvčí policie David Schön.

Neznamená to ovšem, že policie přestala po ztracených dětech pátrat. „Naopak, neustále se snaží i po letech hledat nové indicie a stopy, které je mohou dovést k objasnění osudu pohřešovaného dítěte,“ dodává Schön.

Policii v těchto případech pomáhá systém nazvaný Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech. Ten se používá od roku 2010 a říká se mu jednoduše „dítě v ohrožení“.

„Tento systém umožňuje bezprostřední zapojení sdělovacích prostředků, a tím i široké veřejnosti, do pátrání po pohřešovaném dítěti. Právě rychlost je v těchto případech jedním z rozhodujících faktorů. Od spuštění koordinačního mechanismu bylo jeho prostřednictvím vyhlášeno do pátrání více než 100 dětí,“ uvádí policejní mluvčí.

Loni byl tento mechanismus využit v šestnácti případech pohřešování dítěte, v letošním roce zatím čtyřikrát. „Všechny pohřešované děti byly v pořádku nalezeny. Velmi důležité je to, že veřejnost věnuje každému případu, který je takto zveřejněn, velkou pozornost, a díky tomu je úspěšnost při pátrání tak vysoká,“ chválí systém Schön.

Reklama

Výběr článků

Načítám