Hlavní obsah

Rafaj má dál vést antimonopolní úřad, rozhodla vláda

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Petr Rafaj pravděpodobně povede Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) i v dalších šesti letech. Jeho nominaci v pondělí schválila vláda, konečné slovo ale bude mít prezident.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj

Článek

Bývalý poslanec za ČSSD Petr Rafaj byl v čele ÚOHS od roku 2009, premiér Bohuslav Sobotka navrhoval, aby ve funkci zůstal i pro následující šestileté funkční období.

„Vláda nominovala pana Rafaje a dala mu důvěru k vedení úřadu i pro druhé období, neboť pan Rafaj jej v uplynulých šesti letech vedl kvalifikovaným způsobem, ÚOHS pod jeho vedením zlepšil činnost, zkrátil lhůty pro rozhodování a netrpí žádnými skandály,“ konstatoval premiér Bohuslav Sobotka.

Prošel o jediný hlas

V nominaci Rafaje nicméně nepanovala na vládě jednoznačná shoda, proti byli  všichni ministři za ANO, zatímco lidovečtí členové vlády se zdrželi hlasování. Rafaj nakonec prošel o jediný hlas.

Výhrady k jeho nominaci vyjádřil například ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO). „V první řadě jsme chtěli, aby na takto významný post bylo provedeno otevřené výběrové řízení, protože je to post čistě odborný. Pokud jde o pana předsedu Rafaje, tak se stačí podívat do jeho životopisu, nemá na to kvalifikaci, nikdy nic takového nedělal, za dobu, co řídil tento úřad, tak ÚOHS nemá dobré výsledky," řekl Pelikán.

Návrh na jmenování Rafaje nyní Sobotka předloží ke schválení prezidentovi Miloši Zemanovi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám