Hlavní obsah

V Aši budou cestovat časem

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestování v čase se v samém západním cípu republiky Aši stane brzy skutečností, která bude díky mobilní aplikaci přístupná každému zájemci. Zatím je nyní možné vrátit se v čase zpět o několik desetiletí v okolí a v interiérech někdejšího evangelického kostela sv. Trojice v centru města.

Foto: Rudolf Voleman , Právo

Autor mobilní aplikace Petr Kostner (vlevo) a starosta Aše Dalibor Blažek (HNHRM) si prohlížejí před někdejším kostelem na displeji tabletu vyobrazení místa i s kostelem před vyhořením.

Článek

Ačkoliv po ničivém požáru v 60. letech minulého století z kostela zůstaly jen základy a zbytky stěn nad nimi, návštěvník města si jej bude moci prohlédnout, jako by tam stál dodnes. Pomůže mu v tom mobilní aplikace, která dokáže obraz kostela před zkázou zasadit na jeho původní místo.

Člověk zkrátka stojí před někdejším kostelem, drží před sebou tablet se staženou mobilní aplikací Virtuální Aš a na displeji vidí, jak by to dneska vypadalo, kdyby kostel neshořel.

Půjčí i tablet

„Mobilní aplikace nazvaná Vizuální Aš umožňuje cestování v čase,“ uvedl Petr Kostner, který se svými spolupracovníky v Aši unikátní systém vyvinul. Když někdo nemá svůj tablet nebo chytrý telefon, aby se mohl přímo před zbytky kostela podívat, jak doopravdy stál před několika desetiletími, pomůže mu od června místní infocentrum. „Pořídili jsme osm tabletů, které jsou k dispozici v městském infocentru,“ uvedl ašský starosta Dalibor Blažek (HNHRM).

„Se zájemci s občanským průkazem podepíšeme výpůjční smlouvu, vezmeme si tisíc korun zálohy a domluvíme se na délce výpůjční doby,“ prozradila ředitelka ašského infocentra Jitka Zelinková. „Do budoucna, zejména s ohledem na starší turisty, kteří nemají zkušenosti s tablety, chceme zavést i průvodcovskou službu,“ dodal Blažek, podle kterého nikde jinde v republice takovou prohlídku historických a již neexistujících míst a staveb nenabízejí, jen v Aši.

Jinde, než přímo na místě, nebude mít návštěvník možnost si Aš prohlédnout v jeho historické podobě. „Znamená to, že kdo bude chtít cestovat časem, bude muset přijet do Aše,“ podotkl Blažek. „V okolí Aše je spousta lázní a jeho návštěvníci řeší, co s volným časem. Prohlídka ašských už neexistujících památek pomocí mobilní aplikace by pro ně mohla být velkým lákadlem,“ dodal starosta.

Shánějí další historické fotografie

Zatím si lze takto prohlédnout pouze zmiňovaný kostel, který stojí hned vedle radnice. Ale do půl roku by mělo být takhle zpracováno i Goethovo náměstí pod radnicí a pak mají přibýt i další historická místa, a nejenom v Aši, ale třeba i v celém Krušnohoří včetně Německa. Autoři nápadu se chystají oslovit na sociálních sítích majitele historických fotografií, které by jim pomohly vymodelovat další části města v jejich historické podobě. Spolupracovat se chystají také s pamětníky z krajanských sdružení v SRN.

Aplikace zatím funguje jen pro systém Apple, ale v brzké době i pro systémy Android. Nudit se nebudou ani děti, protože aplikace počítá i s nimi. Zatímco pro dospělé je připravena prohlídka historických podob míst, pro děti hra. Na stejných místech, kam zavede aplikace jejich rodiče či doprovod za virtuálními památkami, na ně čekají otázky.

Podle Blažka město financovalo tento pilotní projekt částkou jeden milión korun, přičemž nejnákladnější byl vývoj unikátní aplikace, která bude brzy volně přístupná ke stažení. „Dostali jsme se přes první největší překážky,“ uvedl Blažek.

Reklama

Výběr článků

Načítám