Hlavní obsah

Bělobrádek: Jsme politická strana, ne odnož náboženské skupiny

Novinky, Václav Lang
Zlín
Aktualizováno

Zachovejme si křesťanské hodnoty, ale zbavme se nálepky klerikální strany. Takový vzkaz vyslal znovuzvolený šéf lidovců Pavel Bělobrádek straníkům na víkendovém sjezdu KDU-ČSL. Strana podle něj nesmí působit dojmem, že jde o partaj křesťanů pro křesťany.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Volební sjezd KDU-ČSL ve Zlíně. Předseda strany Pavel Bělobrádek.

Článek

„Jsme politická strana, nejsme odnož žádné náboženské skupiny,“ řekl v neděli Bělobrádek. Křesťanští demokraté se podle něj musí zbavit nálepky klerikální strany, strany křesťanů pro křesťany.

Svou výhradu vůči této tezi vyslovila brněnská zastupitelka Klára Liptáková, která namítla, že nelze ve snaze odstraňování nálepky křesťanské strany zanevřít na křesťanské hodnoty. Bělobrádek ji ale ujistil, že o opouštění od těchto hodnot nebyla řeč.

Bělobrádek, který v sobotu obhájil pozici šéfa strany, nabádal straníky, aby byli sebevědomí, ale pokorní. „Máme co zlepšovat, máme na čem pracovat,“ řekl. Ocenil naopak třeba to, že se strana nevyčerpává hádkami.

Nebude-li sleva na děti, požene to Jurečka k soudu

Do nedělní debaty o směřování partaje se zapojil také ministr zemědělství Marian Jurečka, který byl v sobotu zvolen prvním místopředsedou strany. Navrhnul přijmout usnesení, v němž by lidovci doporučili na vládní úrovni projednat znovuzavedení daňové slevy na děti pro živnostníky. Delegáti s tímto usnesením souhlasili.

Jurečka později pohrozil, že pokud se nepodaří daňovou slevu na děti pro živnostníky prosadit, bude iniciovat ústavní stížnost. „Jde o otázku věcné spravedlnosti,” řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám