Hlavní obsah

Za nehodou gripenu v Čáslavi nebyla technická závada

Aktualizováno

Důvodem nehody maďarského armádního letounu Gripen, který v úterý havaroval na čáslavském letišti, nebyla podle dosavadního šetření armády technická závada stroje. V pátek to uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Havarovaný stroj skončil v poli.

Článek

„Pokud já mám informace, tak to technická příčina nebyla, což je docela zásadní,” uvedl Stropnický.

Jeho slova potvrdil i velitel českých vzdušných sil Libor Štefánik. „Zatím víme z dosavadního vyšetřování, že se nepředpokládá, že by tam byla technická závada. Pokud by tam byla technická závada, tak samozřejmě veškeré letouny Gripen by byly na zemi a cvičení by nemohlo dál pokračovat," řekl s odkazem na cvičení Lion Effort 2015, které na čáslavském letišti probíhalo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Co bylo příčinou nehody, se ale stále neví. Maďarská média a odborníci v nich citovaní se klonili k technické závadě. Není prý myslitelné, že by piloti zapomněli brzdit či začali brzdit pozdě.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

JAS-39 Gripen švédského letectva na vojenském letišti v Chotusicích u Čáslavi na Kutnohorsku

Posádka maďarského stroje po dosednutí na plochu letoun v úterý nedobrzdila. Oba členové se katapultovali, přičemž gripen následně vyjel z letové a přistávací dráhy do pole.

Nehodu i nadále zkoumají vedle českých odborníků rovněž specialisté ze Švédska a Maďarska.

Maďarská média spekulovala, že za nehodou mohlo být selhání brzdového systému. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám