Hlavní obsah

Poslanci evropského výboru řekli ne kvótám

Právo, Jan Martinek

Rozhodnutí Evropské komise nadiktovat členským státům povinné kvóty pro přijímání uprchlíků ve čtvrtek odmítli i poslanci. Mimořádné zasedání sněmovního výboru pro evropské záležitosti dalo za pravdu vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD). Jeho kabinet se už před časem vyslovil pro dobrovolnou pomoc uprchlíkům, nikoliv pro diktované kvóty, a stejný názor má i prezident Miloš Zeman.

Foto: Stefanos Rapanis, Reuters

Uprchlíci se do Evropy dostávají zejména po moři

Článek

„Výbor pro evropské záležitosti řekl jasné ne povinným kvótám, které by situaci destabilizovaly,“ řekl po jednání výboru jeho předseda Ondřej Benešík (KDU-ČSL).

„Podporujeme vládu v jejích aktivitách a přístupu k této problematice. Musí být zachována dobrovolná povaha solidárních aktivit členských států,“ řekl také Benešík.

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza, který byl jednání přítomen, zdůraznil, že je potřeba podporovat aktivity směřující ke stabilizaci třetích zemí, stejně jako dobrovolné aktivity přijímání uprchlíků. Připomněl také, že zrovna Česká republika výrazně pomáhá v uprchlických táborech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rizika jsou značná, tvrdí poslanci

Většina členů výboru povinné kvóty odsoudila. „Kvóty jsou šílený, devastující nápad. Bude to mít podobné následky, jako pokus o přijetí euroústavy,“ řekl například předseda ODS Petr Fiala.

Zároveň uvedl, že je rád, že může konečně souhlasit se stanoviskem české vlády, připomněl však, že europoslanci za ČSSD a lidovce hlasovali pro přijetí rezoluce o kvótách. „Dokonce i ti, kteří říkají, že se jim kvóty nelíbí, proto mám trochu pochybnosti,“ řekl Fiala.

Poslanec ČSSD Igor Jakubčík zase upozornil, že zvýšený příliv imigrantů do Evropy může znamenat nejen bezpečnostní, ale i zdravotní riziko. „Souhlasím s vládou, že povinné kvóty nemůžeme přijmout. Soustřeďme se na příčiny a nehasme následky požáru,“ vyzval Jakubčík. Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová zmínila, že EU by se měla vrátit k návratové politice. Imigrace z afrických zemí do EU podle ní souvisí s organizovaným zločinem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám