Hlavní obsah

Faltýnek se omluvil lidovcům za výrok o nátlaku

Novinky, Václav Lang
Praha

První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek se omluvil KDU-ČSL za své tvrzení, že lidovečtí politici tlačili zákonodárce ANO, aby nehlasovali pro návrh rušící podporu biopaliv. S šéfem poslanců KDU-ČSL Jiřím Miholou se usmířili.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Faltýnek

Článek

Lidovce podráždil výrok Jaroslava Faltýnka, který po divokém středečním hlasování o biopalivech hájil postoj ANO tím, že je k tomu donutili koaliční partneři. Babišovci totiž nepodpořili návrh vlastního poslance, jehož odsouhlasení by znamenalo konec podpory biopaliv. Andrej Babiš, šéf hnutí ANO a majitel Agrofertu, který se podnikání s biopalivy zabývá, se zdržel hlasování.

"Protože hnutí ANO je součástí vládní koalice a kolegové ze sociální demokracie a KDU-ČSL trvali na tom, abychom takto hlasovali, to je všechno," vyjádřil se následně Faltýnek pro ČTK.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Proti tomu se ale ohradil předseda poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola. „Je to lež. Proto vyzývám Jaroslava Faltýnka, aby jmenovitě řekl, který poslanec KDU-ČSL ho k hlasování přemlouval. Jinak očekávám, že jako slušný člověk, kterým jistě je, se poslancům KDU-ČSL veřejně v médiích omluví,“ vyzval Faltýnka Mihola.

Faltýnek se omluvil

Oba politici si situaci ve čtvrtek vyříkali. Faltýnek dorazil na jednání lidoveckých poslanců, kde jim objasnil svá slova a omluvil se. „Omluva za mě byla. Nevím, jestli má slova lze vnímat jako lež, ale já jsem se omluvil a upřesnil jsem formulaci,“ řekl Faltýnek ve čtvrtek novinářům.

„Myslel jsem to tak, že jsme byli na koaliční radě informováni kolegy z KDU-ČSL a sociální demokracie, že by bylo dobré, abychom drželi vládní návrh,“ vysvětlil Faltýnek, proč hnutí ANO nepodpořilo pozměňovací návrh svého poslance.

„Vnímám to jako vstřícné gesto pana Faltýnka, ale trvám na tom, že chyba nastala, že do médií byla vpuštěna mylná, nepravdivá informace,“ uzavřel záležitost Mihola.

Reklama

Související články

Daňová podpora biopaliv zřejmě skončí

Daňové zvýhodnění biopaliv skončí nejspíš už k letošnímu pololetí. Sněmovní rozpočtový výbor sice ve středu pozměňovací návrh poslance Miroslava Kalouska (TOP...

Výběr článků

Načítám