Hlavní obsah

Nemáte šanci, vzkázal opozici Sobotka

Právo, Novinky, ČTK, jas, kab
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) považuje snahu opozice vyvolat hlasování o vyslovení nedůvěry vládě za plané gesto. Na druhou stranu se prý na debatu těší, byť podle něj opozice nemá šanci sehnat potřebných 101 hlasů. Opozice chce vládu sesadit kvůli sporům o prodloužení daňové podpory biopaliv.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Nepochybuji o tom, že pan Kalousek i pan Fiala umí počítat do 101 a vědí, že na vyjádření nedůvěry vládě v žádném případě hlasy nemají. Bude to tedy jen plané gesto. Na debatu ve Sněmovně se ale těším,“ okomentoval premiér čtvrteční oznámení opozice.

„Vyvolání nedůvěry vládě je pokrytectví opozice, když sama to samé prosadila za Nečasovy vlády...,“ okomentoval na Twitteru snahu opozice šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Byznys společnosti Agrofert by byl podle něj stejný, ne-li větší. „Jen by biopaliva zdražila, hlavně čistý bioethanol, tedy o to více by se přimíchávalo řepky,“ dodal.

Koalice je stabilní

„Je to zákonné právo opozice, která toho občas využívá. Hlasování se nebojím, koalice je stabilní,“ okomentoval pro Právo ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Také podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) je vyvolání hlasování o nedůvěře vládě právem opozice vyzkoušet jednotu vládní koalice. „Nemyslím, že tohle by bylo to, co by vládní koalici štěpilo,“ řekl.

„Protože ten problém je docela komplikovaný. Pan Kalousek ho používá v politickém boji proti panu Babišovi, který tam nepochybně nějaký konflikt zájmů má,“ dodal také. V biopalivech je však podle něj zainteresováno mnoho zemědělců, a pokud by se měla omezit podpora pěstování řepky, tak by se také muselo říci, jakou podporu místo ní.

TOP 09, ODS a Úsvit  reagují na středeční hlasování o podpoře biopaliv. Při něm hnutí ANO navzdory svým dřívějším prohlášením nehlasovalo pro ukončení daňového zvýhodnění biopaliv. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek vládu posléze nařkl z korupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám