Hlavní obsah

Diplomka na klíč? Stačí pár desítek tisíc

– Praha
Právo, Karolina Brožová

Stačí pár desítek tisíc a s bakalářskou nebo diplomovou prací nemusí student ztrácet čas. Snad jen pár desítek minut k vyplnění objednávky na webových stránkách. Firmy nabízející anonymním klientům vypracování diplomové, bakalářské nebo seminární práce dál zaplavují trh. Politici tvrdí, že by je měla stíhat policie. Ale zákon chybí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Nabízíme kvalitní vypracování diplomové, bakalářské, seminární, absolventské i závěrečné práce atd. Specializujeme se na VŠ a MBA práce. On-line studentský servis s garancí kvality a termínu vypracování podkladů,“ hlásá například web, který patří firmě Abrio service, s. r. o., která byla založena na konci února. Slibuje dodání jakékoliv práce z více než dvou tisíc studijních programů.

„Nejedná se o texty stažené na internetu, každá práce je originální,“ dodává společnost.

Když pod svým jménem odevzdávám práci, kterou jsem sám nevypracoval, tak páchám podvod
Jiří Pospíšil, exministr spravedlnosti

Celé práce nabízí jiný web, už v názvu hlásající, že to napíše za vás, nebo další, tvrdící, že jeho seminárka je ta nejlepší. Ceny této společnosti se pohybují od 245 korun za stránku.

„Já jsem tím překvapen. Tato firma zjevně vybízí klienty k podvodu. Protože když pod svým jménem odevzdávám práci, kterou jsem sám nevypracoval, tak páchám podvod. Měly by se tím zabývat orgány činné v trestním řízení,“ řekl Právu europoslanec a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (za TOP 09).

Proti takovému výkladu se však firma „pojistila“ etickým kodexem. „Dodavatel nenavádí zákazníka, aby informace, které jsou mu zpracovány, prezentoval za své a zanedbával tak své povinnosti, které mu plynou ze studijních povinností školy, na které studuje… Zákazník se zavazuje, že bude dodržovat právní řád České republiky ve vztahu k autorským právům,“ píše firma.

Trest a ztráta titulu

Pospíšil se však domnívá, že pár vět na webu nic neznamená. „To, že někde píší, že pouze zpracovávají podklady, je samo o sobě z ničeho nevyviňuje. Podstata je, co tomu studentovi dávají – jestli práci, nebo jen rešerše,“ dodal. Existuje podle jeho mínění důvodné podezření, že firma se spolupachatelstvím podílí na porušení zákona.

„Podle mého názoru i názorů expertů, se kterými jsem věc konzultoval, může jít o páchání trestného činu poškozování cizích práv. Toho jednání se dopustí student, když práci předloží. Poškozuje práva školy. Pachatelem ale nebude jen student, ale i firma na základě účastenství,“ dodal.

Pokud si někdo nechá napsat práci, tak porušuje zákon i vnitřní pravidla školy
Jeroným Tejc, šéf ústavně-právního výboru Sněmovny

Trestní zákoník za takový čin umožňuje odebrat svobodu až na tři roky. Právník a šéf ústavně-právního výboru Sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD) je přesvědčen, že k podvodu dochází.

„Pokud si někdo nechá napsat práci, tak porušuje zákon i vnitřní pravidla školy. Teď máme ve Sněmovně v prvním čtení zákon o vysokých školách, který umožní odebírání titulů při podobných podvodech. Norma bude znamenat možnost přezkoumání a odebrání titulu všem, kteří podváděli,“ řekl Právu.

Domnívá se, že firmy, které s diplomovými pracemi nabízejí pomoc, mohou být obviněny z účastenství na podvodu. „To by pak byla věc policie a státních zástupců, proč tyto firmy už dávno nestíhají,“ dodal Tejc.

Šéf školského výboru Sněmovny a bývalý rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška (ANO) se také domnívá, že firma porušuje zákon a navádí k podvodu.

Hrozí vyloučení

Vysoká škola podle jeho názoru má možnost, jak takový podvod zjistit. „Pokud se vedoucí diplomové práce chová tak, jak by měl, tak musí zjistit, že to není práce toho studenta či studentky. Pozná, že student nic nedělal a naráz má hotovou práci. Nebo že práce neodpovídá tomu, jak studoval doposud,“ řekl Právu Zlatuška.

Šéfka Akreditační komise vysokých škol Vladimíra Dvořáková Právu jeho slova potvrdila. „Jediná cesta je skutečné vedení práce s učitelem,“ uvedla pro Právo.

I když se firmy zaštiťují tvrzením, že pro studenty zpracovávají hlavně podklady pro seminární a diplomové práce, podle Dvořákové i tak porušují zákony. „I to samo o sobě je také podvodem. Diplomové a bakalářské práce se hodnotí i podle toho, jak si student dokázal najít adekvátní zdroje a prameny. I v tomto směru bych to považovala za podvod. Jen je problém toho důkazního břemene,“ řekla Právu.

Firmy, které práce dodávají svým klientům na zakázku, mají podle jejích zkušeností svůj zvláštní rukopis. „Většinou se tam citují dlouhé pasáže textů, které jsou odkazovány na zdroj. Někdy to vypadá spíš jako slovník pojmů. Těžko se to dokazuje, ale při obhajobě práce se to podezření dá prokázat,“ dodala. Při potvrzení podvodu navíc hrozí studentovi vyloučení.

Ministerstvo školství však s problémem nemá v plánu cokoliv dělat. „Není legální, aby někdo předložil kvalifikační práci, kterou nesepsal sám. Toto musí odhalit vysoká škola – smyslem institutu obhajoby kvalifikační práce tradičně bylo a je prokázat, zda student je autorem práce a zda práce obstojí podle standardů oboru,“ napsal Právu tiskový odbor.

Reklama

Výběr článků

Načítám