Hlavní obsah

Češi proti kouření, v restauracích vadí stále víc

Kouření v restauracích a kavárnách je nepříjemné stále většímu množství lidí, ukázal průzkum Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) a agentury Ipsos. Vadí 52 procentům Čechů. Před dvěma lety to přitom bylo o deset procentních bodů méně. Pro zákaz kouření v restauracích je osm z deseti lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

"Letošní průzkum ukázal jasný nárůst lidí, kteří by rozhodně uvítali zákaz kouření v restauracích," řekl Miroslav Slíž, vedoucí studentského projektu FSV UK.

Průzkum podle něj ukázal, že celkově si zákaz kouření v restauracích přeje 78 procent dotázaných. Výsledky byly zveřejněny při příležitosti Světového dne bez tabáku, který je 31. května.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zákaz kouření v restauracích platí ve většině zemí EU. V Česku chce ministerstvo zdravotnictví kouření v těchto zařízeních zakázat pod hrozbou sankcí od roku 2016.

Míra kontroly tabáku je nepřímo úměrná míře korupce v dané zemi, tedy čím větší korupce, tím menší kontrola tabáku
Eva Králíková, odbornice na léčbu závislosti na tabáku

Zvýšit se má i ochrana dětí před kuřáctvím, cigarety by neměly být volně dostupné v automatech a na internetu. Zákaz by se týkal i elektronických cigaret a bylinných výrobků ke kouření.

To, že se zatím nepodařilo v ČR zákaz prosadit, ač naprostá většina obyvatel restrikce na kouření v restauracích podporuje, přičítá přední česká odbornice na léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková korupci.

"Ve světě to vychází tak, že míra kontroly tabáku je nepřímo úměrná míře korupce v dané zemi, tedy čím větší korupce, tím menší kontrola tabáku," řekla.

Omezení by nevadilo ani kuřákům

Podle průzkumu, v němž letos odpovídalo 1009 lidí, více vadí kouření vysokoškolákům, kde se tak vyslovilo 76 procent, zatímco u lidí se základním vzděláním a vyučených jen 51 procent.

Procento odpůrců zákazu se proti předchozímu průzkumu, v němž odpovídalo 8488 lidí, téměř nezměnilo, z 12 procent kleslo na 11. "Zajímavá je podpora zákazu kouření v restauracích u samotných kuřáků: 39 procent každodenních kuřáků by zákaz uvítalo, stejně jako 67 procent občasných a 79 procent příležitostných kuřáků," uvedl Slíž.

Počet milovníků tabáku stejný

Za poslední tři roky se počty kuřáků téměř nezměnily, každý nebo téměř každý den si zapálí 24 procent Čechů. Stouplo nekuřáctví, zejména mezi muži, z 64 na 66 procent. Ostatní kouří několikrát za měsíc či výjimečně. Lidé s vyšším vzděláním kouří méně často než lidé s nižším vzděláním.

Alespoň jednou týdně si zapálí 28 procent patnáctiletých dívek a 22 procent stejně starých chlapců. Až polovina dětí dýchá doma tabákový kouř.

Další průzkum z roku 2013 potvrdil, že zákazem lze předejít tomu, aby s kouřením začínali mladí lidé. "Zjistili jsme, že kdyby platil zákaz kouření v restauracích, tak by 30 procent těch, kteří začali kouřit před 18. rokem, kouřit vůbec nezačalo," připomněl Slíž.

Unijní rarita

"Česko jako jediná z 28 členských zemí má pouze dobrovolnou regulaci kouření, majitelé restaurací se tedy mohou rozhodnout sami a teoreticky by tak všechny restaurace mohly být kuřácké," upozornil Jiří Jeřábek z iniciativy Česko bez kouře.

Varování provozovatelů restaurací, kaváren či barů, že po zákazu kouření kvůli nedostatku zákazníků zkrachují, nejsou podle průzkumu oprávněná. Lze naopak očekávat nárůst návštěv o tři až šest procent a nárůst tržeb pro celý trh až o šest miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám