Hlavní obsah

Odpadlíci z Úsvitu založili stranu Národní zájmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nezávislí poslanci z hnutí Úsvit založili novou stranu Národní zájmy. Oznámil to její předseda, poslanec Petr Adam. Do budoucna se uskupení, které má nyní 12 členů, asi s Úsvitem sloučí. Návrh na založení nové strany vznikl v době rozepří mezi většinou poslanců hnutí a jeho tehdejším šéfem Tomiem Okamurou.

Foto: archiv Úsvit, Právo

Předseda Národních zájmů Petr Adam

Článek

Mluvčí Úsvitu Jan Zilvar řekl, že v polovině června lze očekávat zásadní stanovisko k případnému spojení obou uskupení a změně názvu či loga. Ve hře je přitom i další využívání značky Úsvit. Po sloučení by se také volilo nové stranické vedení.

Úsvit bude svou budoucnost řešit tento čtvrtek, kdy se sejde jeho celostátní konference, která po odchodu Okamury a Radima Fialy z hnutí čítá sedm členů. Podle Zilvara chce hnutí změnit své sídlo, které je zatím shodné se sídlem Okamurovy cestovní kanceláře.

Okamura po několikaměsíčních sporech se spolustraníky, které obvinil z puče, z Úsvitu odešel a založil nové uskupení – hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD).

Chtějí mimořádné jednání o kvótách

Poslanci kolem Marka Černocha a Petra Adama ještě předtím informovali, že budou chtít na aktuální schůzi Sněmovny mimořádně projednat záležitosti kolem unijních kvót pro uprchlíky. Od premiéra žádají garanci, že se vláda postaví proti tomuto návrhu Evropské unie.

„Nenecháme se tlačit do jakýchkoli kvót, přijímání těchto nelegálních imigrantů je bezpečnostní hrozbou pro naše občany,“ nadnesl na tiskové konferenci předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch.

Poslancům se nelíbí návrh Evropské komise, podle kterého by si členské státy EU měly mezi sebe rozdělit na 20 tisíc běženců ze zemí třetího světa. Česká republika by měla podle těchto pravidel přijmout 525 uprchlíků.

Ačkoli se vláda v čele s premiérem Bohuslava Sobotky proti tomuto návrhu ohradila, Úsvit bude chtít od Sobotky na schůzi oficiálně slyšet garance, že se kabinet proti kvótám postaví a že premiér přebírá zodpovědnost za nepřijetí kvót.

Petr Adam přirovnal situaci k hořícímu lesu. EK podle něj chce požár řešit tak, že si každý z nás vezme domů jeden hořící strom. „My ale chceme požár uhasit,“ řekl.

Okamura bude chtít referendum

Proti kvótám se v úterý vymezil také bývalý šéf Úsvitu Okamura. Ten chce na pořad schůze zařadit bod s výzvou všem evropským poslancům, aby odmítli „diktát“ Bruselu v přijímání imigrantů.

„Povinné přijímání určitého procenta imigrantů není reálným řešením problému, ale další problémy do Evropy přináší. Rozhodování o tom, jestli nějaká členská země Evropské unie přijme či nepřijme imigranty, případně kolik, musí zůstat právem každé jednotlivé suverénní země,“ řekl Okamura.

„V případě, že by politici nedbali hlasu občanů a kvóty pro imigranty podpořili, považujeme za nutné vyvolat celostátní referendum na toto mimořádně závažné téma, aby občané mohli dát jasně najevo svůj názor, podle kterého se musí politici řídit,“ dodal.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) zopakoval na tiskové konferenci stanovisko vlády, podle kterého bychom měli uprchlíkům pomáhat, ale na základě dobrovolnosti. „Podle mě se vláda vyjádřila jednoznačně,” prohlásil. Zatím však lidovci stanovisko k navrhovanému bodu nezaujali.

Stejný názor vyjádřil i předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák. „Není potřeba se v tuto chvíli zabývat takovýmito otázkami, postoj vlády je v tuto chvíli jednoznačný,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám