Hlavní obsah

Replika vlaku legionářů vyjíždí na pouť Českem

Novinky, ČTK, km, mak
Praha

Legiovlak složený z 11 zrekonstruovaných vagónů odstartuje ve středu svou pouť po Česku a Slovenské republice. Na nádražích vždy po několik dnů lidem představí život a boje československých vojáků na cestě po Transsibiřské magistrále. První zastávkou bude ve středu Mladá Boleslav.

Replika vlaku legionářů vyjela na svou pouť ČeskemVideo: Novinky

 
Článek

Vlak je součástí projektu Legie 100, který má připomenout výročí vzniku československých legií na východní i západní frontě. Vstupovali do nich dobrovolníci z řad Čechoslováků žijících v cizině, ale i vojáci rakousko-uherské armády, aby bojovali za vznik samostatného státu.

Vlak se skládá z deseti vagónů a parní lokomotivy. V sestavě jsou zdravotní, prodejní nebo štábní vagóny, vůz polní pošty nebo takzvaná těpluška, která byla legionářům po několik měsíců domovem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vojáci si ji podle Jiřího Charfreitaga, tajemníka projektu Legie 100, zařizovali palandami nebo kamny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Soupravu Legiovlaku tvoří deset vagónů a parní lokomotiva.

Další součástí Legiovlaku je obrněný vůz. Ty si podle Charfreitaga legionáři vyráběli z amerických uhlových vozů, které během své cesty ukořistili. "Přestavili je na nedobytné pevnosti," poznamenal. V sestavě je i kovářský vagón, který byl zrekonstruován na Slovensku, dva plošinové a ubytovací vůz, ve kterém bude přespávat posádka Legiovlaku.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Mezi zrekonstruovanými vagóny je i sanitní vagón.

Vozy jsou vybaveny replikami, originálními exponáty a několika stovkami fotografií. Na některé exponáty bude možné si sáhnout, například na některé zbraně.

Foto: Profimedia.cz

Hornický skanzen Březové Hory

„Je to především dluh nás českých občanů našim předkům, kteří neměli možnost v minulosti obhájit, proč vybojovali naši samostatnost, takže chceme přiblížit veřejnosti, kdo byli českoslovenští legionáři a kdo byl u zrodu naší samostatné republiky,“ vysvětlil Charfreitag.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Sanitní vagón Legiovlaku

Po Mladé Boleslavi bude Legiovlak pokračovat do Liberce, zastaví se v Hradci Králové, Českých Budějovicích, ale také v Brně či Zlíně. Na podzim by mohl zavítat i na Slovensko. Jeho pouť skončí v roce 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám