Hlavní obsah

Druhý pilíř důchodového spoření definitivně končí, odsouhlasila vláda

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Druhý pilíř důchodového spoření závěrem příštího roku definitivně skončí. Na svém pondělním zasedání to odsouhlasil kabinet Bohuslava Sobotky.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Podle návrhu, který v pondělí schválil kabinet, by od začátku roku 2016 nemělo být možné spořit ve druhém pilíři. Až do konce téhož roku by měli účastníci dostávat uložené peníze zpět.

„Vláda dnes udělala definitivní tečku za druhým pilířem důchodového systému, nepovedeným experimentem pravicových vlád, o který byl mizivý zájem a který se ukázal pro důchodový systém jako slepá ulička. Věřím, že parlament rozhodnutí vlády podpoř, a budeme se moci soustředit na systémová opatření, která mají za cíl důchodový systém skutečně stabilizovat a dále rozvíjet,“ komentoval pondělní rozhodnutí Sobotka.

Lidé mohli od roku 2013 ukládat v rámci druhého pilíře tři procenta odvodů na vlastní spoření u penzijních společností, zároveň ale museli dalšími dvěma procenty přispět ze svého. Poslanci v dubnu schválili zákon, který zamezil vstupu nových klientů do druhého pilíře.

Pilíř využilo přes 83 tisíc lidí. Uložené peníze by se jim podle návrhu měly vrátit do konce roku 2016. Lidé se sami rozhodnou, zda budou chtít úspory vrátit poštou, na účet, nebo převést do třetího pilíře. Pokud se nerozhodnou, budou jim podle Sobotky převedeny na daňový účet. „V žádném případě tedy účastníci nepřijdou o své prostředky,” řekl premiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám