Hlavní obsah

Psycholog k miliardovému výherci: Přílišná euforie je nebezpečná

Právo, jt

Podle psychologa Karla Humhala by měl výherce rekordní částky 2,466 miliardy korun v evropské loterii Eurojackpot hlavně jednat uvážlivě. „Určitě není dobré v takové situaci jednat zbrkle, je zapotřebí se obrátit na odborníky a postupně se vzdělávat,“ řekl s tím, že miliardové částky si člověk nedokáže ani představit.

Foto: Petr Švancara, ČTK

Článek

Upozornil, že přílišná euforie může být nebezpečná. „Hovoří se v této souvislosti o tzv. eustresu. Jsou případy, kdy to lidi doslova vezme a teoreticky je pak možné, že takový člověk může i zemřít například na infarkt,“ vysvětlil psycholog.

V druhém extrému člověk naopak své zvyky vůbec nezmění. „Četl jsem o jakémsi vrátném z lomu, který vyhrál velké peníze, ale i dál chodil každý den do lomu, kde si sedl do té buňky, kam si nosil z domova polévku v bandasce,“ poznamenal.

Odborníci v podobných situacích i radí neopouštět zaměstnání a držet se svého způsobu života.

Humhal také dodal, že podobná dramatická změna v životě se sice může negativně podepsat na mezilidských vztazích, ale podle něho spíše na těch, které už nefungovaly dobře ani předtím. „Pokud je vztah problematický, tak to taková událost může jen prohloubit, ale zdravé partnerství by to ohrozit nemělo,“ poznamenal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám