Hlavní obsah

Aktivisté v Brně se nechali ocejchovat žhavým kovem

Právo, tr
Brno

Deset aktivistů, členů české větve celosvětového hnutí 269 life, si v pátek odpoledne na náměstí Svobody v Brně zahrálo na vězněné zajatce, kterým suroví trýznitelé vypálili číslovku 269 na tělo. Nikdy jim nezmizí, kov byl skutečně žhavý, fotografové i diváci jasně cítili zápach spálené kůže.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Aktivista si nechává do stehna vypalovat značku 269

Článek

Mladí muži i dívky dobrovolným utrpením chtěli upozornit na bolest, kterou lidé způsobují ve světě zvířatům.

Foto: Jan Trojan, Právo

Vypalovací šablona byla skutečně žhavá.

„Protest apeluje na širokou veřejnost, aby si uvědomila, že nejčastějším důvodem či omluvou násilí je pocit nadřazenosti. Zapomínáme na nejrozšířenější formu násilí a zotročování páchanou denně na jatkách, ve velkochovech, laboratořích či v cirkusech,“ stojí mimo jiné na letáku, kteří aktivisté rozdávali divákům, kterých přišly na náměstí desítky.

Foto: Jan Trojan, Právo

„Trýznitelé“ skutečně nezacházeli s aktivisty v rukavičkách.

Hnutí 269 life vzniklo v říjnu 2012 v Izraeli, kde si tři aktivisté nechali takto veřejně vypálit číslo 269 jako symbol anonymního telete degradovaného na pouhou cifru. Akce měla ve světě obrovskou odezvu a zvedla vlnu dalších událostí se stejnou myšlenkou v mnoha dalších státech.

Foto: Jan Trojan, Právo

Ocejchovat se nechaly i dívky

Ve vyspělých zemích včetně Česka se cejchování jako značkování hospodářských zvířat už dávno nepoužívá. Značkuje se plastovými náušnicemi, jejich připevnění ani nošení zvíře necítí.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jeden z ocejchovaných aktivistů

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám