Hlavní obsah

Sobotka byl u vzniku loterijního marasmu, vrací Babiš úder premiérovi

– Praha
Novinky, Václav Lang

Ministr financí a druhý muž vlády Andrej Babiš (ANO) se ohradil proti kritice ze strany premiéra. Bohuslav Sobotka (ČSSD) mu vytknul, že jím předložený zákon o loteriích neodpovídá jeho představám a ve výsledku nepovede k potírání hazardu. Podle Babiše ale norma zavádí restrikce proti patologickému hráčství, Sobotka by si podle něj měl sám sáhnout do svědomí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Je to úsměvné, protože pan premiér byl u zrodu marasmu, který se tady za ta léta vyvinul. Byl ministrem financí, který jako první povolil interaktivní videoloterijní terminály (VLT). A povolil to panu (Aleši) Hušákovi ze Sazky,“ řekl Babiš v pátek Novinkám.

„Jsem první ministr financí, který tu řeší nějakou novelu hazardu, a mrzí mě, že to pan premiér takhle komentuje, protože kdyby to on za svého ministrování (Sobotka byl ministrem financí v letech 2002 až 2006 – pozn. red.) nějak reguloval, tak bychom nebyli tam, kde teď jsme,“ uzavřel Babiš.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vrátil tak úder premiérovi, jenž zkritizoval podobu loterijního zákona, který Babiš poslal do Legislativní rady vlády. Podle Sobotky je novela osekaná a nebude potírat hazard. „Ten návrh zákona byl prezentován těsně před komunálními volbami v loňském roce jako velmi ostrý bič na hazard. To, co mě mrzí, je, že z toho zákona vypadla ustanovení, která měla sloužit jako prevence proti vzniku patologického hráčství,“ řekl v pátek premiér. [celá zpráva]

Restrikce tam jsou, tvrdí Babiš

Ze zákona zmizelo stanovení částky, kterou je možné jednorázově prohrát, zavedení povinnosti, že v každém okamžiku musí být hráč informován o tom, kolik celkově prohrál, a také návrh, aby po určitém čase hraní byla povinná přestávka.

Babiš ale trvá na tom, že jeho zákon bojuje proti hazardu a obsahuje dostatečné restrikce vůči patologickým hráčům. „Není pravda, že bychom šli na ruku hazardním hrám, to zásadně odmítám. Naopak to plánujeme zregulovat, zredukovat a zdanit, jsou tam různá restriktivní opatření, opatření proti patologickému hráčství,“ komentoval Sobotkovy výtky Babiš a jmenoval v první řadě hráčské karty, které mají zamezit hraní například lidem, kteří pobírají sociální dávky, jsou v úpadku nebo se jedná o patologické hráče.

Pomoci má podle něj také v zákoně zakotvený zákaz provozování hazardních přístrojů v restauracích nebo na benzínkách. „Takže tam ty regulace jsou,“ prohlásil.

Guru Hušák

Babiš také zkritizoval, že Česká republika de facto nevybírala daně z loterií až do pádu Sazky a jejího tehdejšího šéfa Hušáka, kterého ministr financí nazval „hlavním guru a vyslancem pro hazard“. Teprve od roku 2012 podle něj výběr daní z loterií vzrostl.

Zda přistoupí na případné jednání o změnách loterijního zákona, jak to naznačil Sobotka, Babiš neřekl. „Bylo by dobré o tom hlavně debatovat, ne že se to dozvídáme z novin,“ podotkl pouze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám