Hlavní obsah

Je to šikana odborů, říká odvolaný šéf pražské záchranky

– Praha • Aktualizováno

Šéf pražské záchranky Zdeněk Schwarz v pátek označil své odvolání za šikanu ze strany odborů. Zdůraznil, že si není vědom jakéhokoli pochybení. Své odvolání označil za nestandardní a nečekané.

Zdeněk Schwarz ke svému odvolání Video: Novinky

 
Článek

Schwarz neočekává, že by se situace mohla ještě změnit. Audit pražské záchranky, který si zadalo město, jsou podle něj „vyhozené peníze”. Postěžoval si také, že s celým jeho obsahem doposud nebyl seznámen.

Schwarz se pozastavil nad tím, že by odbory měly rozhodovat o obsazení vedoucích postů, a připomněl podobný spor, který vedou zaměstnanci Agentury pro sociální začleňování proti ministrovi Jiřímu Dienstbierovi (ČSSD).

Radní hlavního města Schwarze odvolali v úterý, do čtvrtečního večera byl na služební cestě v Izraeli.

„Jedná se podle mého názoru ze strany zřizovatele o velmi nestandardní postup. Byl nejen neočekávaný, ale neodpovídal ani doporučením auditu,” řekl Schwarz. Audit pode Schwarze nebyl nutný, protože všechny potřebné informace záchranná služba zřizovateli předává.

Vedl záchranku 16 let

Schwarz také zkritizoval výroky radního pro zdravotnictví Radka Lacka (ANO). „Pan radní se vyjádřil, že výměna ředitele je cesta k řešení problémů. Je to nejjednodušší, pohodlná cesta pro neschopného manažera," uvedl odvolaný ředitel.

Lacko odchod Schwarze odůvodnil tím, že ani ředitel, ani odboráři nebyli přístupní kompromisu a nechtěli přijmout mediátora, který by řešil vleklé spory uvnitř organizace. Audit podle něho zjistil dlouhodobé personální problémy. Výměna ředitele tak byla nejlepší cestou k uklidnění sporů, uvedl Lacko.

Rada hlavního města bude na úterním zasedání schvalovat podmínky výběrového řízení na nového ředitele. Bývalý senátor za ODS Schwarz, který stál v čele záchranné služby 16 let, má odejít ke konci června.

Pražská záchranná služba
Pražští záchranáři loni ošetřili 110 413 pacientů, tedy asi 300 denně. Letos počet výjezdů vzrostl na 350 za den. Ročně hospodaří zhruba se 400 milióny korun, z nichž 60 procent dostávají jako příspěvek od hlavního města, zbytek jim proplácejí zdravotní pojišťovny.

Po odchodu Schwarze už více než rok volala část zaměstnanců a odbory. Letos v lednu vyhlásily stávkovou pohotovost, kterou podpořilo 170 ze 450 zaměstnanců záchranné služby. Zaměstnanci si od loňského května stěžovali na špatné chování vedení záchranné služby. Ředitel pochybení opakovaně odmítl.

Dominik Horn, který je mluvčím Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, ve vysílání České televize uvedl, že ředitel s odboráři nekomunikoval a nezabýval se jejich podněty. Schwarz se prý snažil zastrašit zaměstnance, kteří nesouhlasili s názory vedení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám