Hlavní obsah

Politikům vadí pět stovek uprchlíků, před pár lety jich tu byly ročně tisíce

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proti plánu Evropské komise zveřejněnému ve středu, podle kterého by měly jednotlivé země EU přijmout konkrétní počty uprchlíků, se v České republice zvedla okamžitě vlna nevole. Představu, že by země přijala direktivně nařízených 525 lidí, většina politiků odmítla. V nedávné minulosti přitom ale do tuzemských azylových zařízení přibývaly ročně tisíce uprchlíků.

Foto: David Ryneš, Novinky

Počty nových klientů v uprchlických zařízeních (do poloviny roku 2014)

Článek

Počty uprchlíků mířících do ČR v posledních letech klesají. Patrné je to zejména ve srovnání s roky po začátku nového tisíciletí, kdy tuzemskými azylovými zařízeními ročně prošlo až 18 tisíc lidí.

Evropská komise ve svém návrhu prozatím nespecifikovala, jaký status by 20 tisíc uprchlíků, které by měly země EU dohromady přijmout, mělo. Není proto jasné, zda by se zařadili mezi uchazeče o azyl nebo by jim byl azyl automaticky poskytnut, případně by se jednalo o jinou formu pobytu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ze statistik Správy uprchlických zařízení (SUZ) ministerstva vnitra, na něž upozornil HlídacíPes.org, jasně plyne, že v letech 2000 až 2005 prošlo zařízeními přes 55 tisíc osob.

Ke konci loňského roku žilo v ČR 1889 osob, které dostaly azyl. Dalších 1248 požívalo doplňkovou ochranu. Loni byl ministerstvem vnitra udělen azyl 82 osobám.

Letos do konce dubna požádalo v Česku o udělení mezinárodní ochrany 569 osob. Azyl jich zatím získalo jednadvacet, 171 lidem byla poskytnuta doplňková ochrana. Ta znamená, že dotyčný nesplňuje nárok na udělení azylu, může ale v zemi zůstat. Tato forma pobytu je udělována pouze na dobu určitou.

Počty rozhodnutí o udělení azylu v ČR
Rok2008200920102011201220132014
Azyl udělen15775125208499582
Zdroj: Ministerstvo vnitra

Například v roce 2001, kdy o azyl požádalo 18 088 osob, ho nakonec získalo 83 lidí. Rok nato to bylo 103 osob.

Pomoc ve výchozích místech

Většina politiků představu o přijetí pěti stovek migrantů ve středu odmítla s tím, že zemi nemůže k něčemu podobnému nikdo nutit a ČR hodlá pomáhat na základě vlastního uvážení nejlépe v místech, odkud uprchlíci míří na starý kontinent, neboť jde o výrazně levnější variantu. [celá zpráva]

Jednou z výjimek byl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který, patrně i s ohledem na statistiky, připustil, že výše uváděný počet migrantů by ČR zvládla přijmout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám