Hlavní obsah

Uprchlíkům pomáhejme, ale jen dobrovolně, řekl Sobotka

Novinky, zpe, val
Praha

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve středu odmítl princip kvót, který navrhuje EU a podle kterého by jednotlivé členské země musely přijmout určitý počet uprchlíků. Podle premiéra by mělo Česko pomáhat na základě dobrovolnosti. Ministr vnitra a jeho stranický kolega Milan Chovanec vedle toho uvedl, že „500 uprchlíků by Česko určitě zvládlo”.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Jsme připraveni pomáhat, ale chceme to činit na základě dobrovolnosti a na základě našeho suverénního rozhodnutí. O tom bude i debata v Evropské komisi,“ sdělil Sobotka.

Návrh trvalého přemísťování azylantů uvnitř EU v nouzových situacích, tedy při jejich mimořádném přílivu, by chtěla Komise představit do konce roku. Český podíl by měl být 2,63 procenta, tedy 525 osob.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Česká republika nemá nic proti tomu, abychom pomáhali, abychom to břemeno rozdělili v rámci Evropy, ale nesouhlasíme s tím, aby to bylo povinné pravidlo, které bude zakotveno v evropské legislativě,“ prohlásil premiér.

Chovanec: 500 uprchlíků bychom zvládli

Možnou pomoc nevyloučil ani ministr vnitra Milan Chovanec. "Tak 500 uprchlíků by Česko určitě zvládlo," řekl Chovanec ČTK. "Pět set uprchlíků zvládneme, ale chceme slyšet, co bude dál, chceme slyšet, za jakých podmínek," poznamenal.

Česká vláda se podle něj bude ptát i na to, proč by měla ČR přijmout více uprchlíků než třeba Švédsko, jak vyplývá z návrhu.

Spíš to imigranty povzbudí, řekl Sobotka

Podle Sobotky není možné v rámci stávajících schengenských pravidel systém kvotace realizovat tak, aby byl tento mechanismus dlouhodobě udržitelný. Domnívá se, že pokud bude zakotven princip kvót, spíše to imigranty povzbudí. EU by měla podle něj spíš řešit, jak stabilizovat situaci v zemích, odkud nejvíce lidí prchá do evropských zemí.

Sobotka také připomněl, že Česká republika v současnosti realizuje program repatriace krajanů z Ukrajiny, zasažené konfliktem s Ruskem, v jehož rámci má letos Česko přijmout zhruba 250 lidí, dalších sedm desítek uprchlíků má do Česka přijít ze Sýrie. Kapacity ČR jsou tak již nyní částečně vytížené, upozornil premiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám